ADVOKATI U ŠTRAJKU: Haos u Crnoj Gori, nema popuštanja do ispunjenja zahteva

Z. Z.

22. 05. 2021. u 11:20

ZAKON o elektronskoj fiskalizaciji, nakon više odlaganja, u potpunoj primeni će biti od 1. juna. Iz Vlade uveravaju da su učinili sve da pravnim subjektima, pa i pravnim zastupnicima, omoguće da registruju softvere i počnu da knjiže po novoj metodologiji usluge.

АДВОКАТИ У ШТРАЈКУ: Хаос у Црној Гори, нема попуштања до испуњења захтева

Foto Arhiva

Iz resora Milojka Spajića podsećaju da su predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda i carina više puta razgovarali sa ljudima iz Advokatske komore.

- Stavili smo sve svoje kapacitete na raspolaganje advokaturi u cilju pune primene zakonskih odredaba, posebno zbog specifičnosti primene tehnoloških rešenja Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Takođe, projektni tim za implementaciju elektronske fiskalizacije uporno i predano je sarađivao sa predstavnicima mnogih delatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primeni Zakona. S tim u vezi, neophodno je da svi poreski obveznici u zakonom propisanom roku obezbede preduslove za punu primenu Zakona, testirajući fukcionalnosti sistema za e-fiskalizaciju kako bi se evidencija u prometu proizvoda i usluga sprovela jednoobrazno i neselektivno - saopštili su iz Ministarstva finansija.

PORESKI DUG

ADVOKATI duguju državi gotovo pet i po miliona evra za neizmirene poreze i već godinama su mnogi na tzv. crnoj listi poreskih dužnika.

Odmah nakon što su iz finansija poručili da je elektronska fiskalizacija obavezna i za advokate, oni su uzvratili i najavili da će od ponedeljka 24. maja stupiti u štrajk. To znači da će obustaviti pružanje pravne pomoći na celoj teritoriji države sve do ispunjena zahteva, a to je, kazali su, da se izmeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova delatnost izuzme iz primene. Odluka o štrajku doneta je na vanrednoj skupštini Advokatske komore.

- Na ovaj postupak Advokatska komora je bila prinuđena zbog neuspelih pregovora koji su vođeni sa Vladom. Na ovaj način branimo profesiju, dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost - rekao je Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave