VIŠE CENE DODATNI UDAR ZA DŽEP: Crnoj Gori poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i ostalih roba i usluga, predstoje i narednih meseci

I. D.STOJADINOVIĆ

18. 05. 2021. u 13:34

CENE osnovnih životnih namirnica poslednjih meseci u konstantnom su rastu, a novo poskupljenje goriva neminovno će dovesti do poskupljenja svih roba i usluga, poručili su iz crnogorskih sindikalnih organizacija.

ВИШЕ ЦЕНЕ ДОДАТНИ УДАР ЗА ЏЕП: Црној Гори поскупљења основних животних намирница, али и осталих роба и услуга, предстоје и наредних месеци

Foto Arhiva

Dok cene nezaustavljivo rastu, zarade ostaju iste, pa se džep građana nalazi na stalnom udaru. Kako bi se ublažio udar na egzistenciju i onako siromašenih građana, iz radničkih organizacija poručuju da država mora naći način da reaguje i pomogne i radnicima i privredi.

Osnovne životne namirnice za nekoliko meseci poskupele su i do 20 odsto, a sredinom godine, zbog povećanja akciza očekuju se i dodatna poskupljenja.

Da građani moraju biti spremni na dodatno stezanje kaiša, upozorava Radovan Tošković iz NVO "Borba protiv siromaštva". Kako kaže, za ekonomsko-socijalne prilike u Crnoj Gori odgovorna je bivša vlast, koja je uspostavila pogrešan sistem vrednosti.

- Da bi se standard građana poboljšao, moralo bi da se radi na dugoročnom rešenju.

PLATA 526 EVRA, POTROŠAČKA KORPA 649

PROSEČNA zarada u martu ove godine iznosila je 526 evra, a Vesna Milonjić Aleksić iz Unije slobodnih sindikata kazala je da je u istom mesecu za potrošačku korpu trebalo izdvojiti čak 649,7 evra, a da već u narednim mesecima sa povećanjem cene goriva može se očekivati novi talas poskupljenja.

Radovan Tošković, Foto I. D. S.

Prvenstveno se mora oživeti industrija i poljoprivredna proizvodnja. Bez nacionalnog proizvoda, kojim bi se smanjila drastična razlika između uvoza i izvoza, nema boljitka. Da bi se vrtoglavi rast cena donekle zaustavio, trebalo bi dozvoliti inostranim lancima da uđu na crnogorsko tržište. Konkurencija bi doprinela da se i iskontrolišu domaći monopolisti - smatra Tošković.

Trgovci poskupljenja pravdaju povećanjem cena proizvoda na svetskom tržištu, većom nabavnom cenom i skupljim transportom. Prema rečima Nenada Markovića iz Saveza sindikata, Vlada mora što pre da uvede nove mere pomoći.

- Povećanje cene goriva dodatno će korigovati cene naviše. Konačno se mora pristupiti setu celovitih poreskih mera počev od povećanja poreza na dobit i luksuz. Ovako sve udare na standard i dalje trpe najsiromašniji - ocenio je Marković.

Problematika poskupljenja goriva, ali i osnovnih životnih namirnica naći će se na dnevnom redu naredne sednice Socijalnog saveta, saopštio je predsednik Socijalnog saveta i Unije poslodavaca, Predrag Mitrović.

- Naravno, znamo da je to uslovljeno berzom i da tu država nema uticaj. Ipak, država ima uticaj na akcize, pa bi se smanjenjem akciza moglo poskupljenje nivelisati. Naravno, to je sada ideja, ali sa socijalnim partnerima ćemo razgovarati i nastojati da nađemo neko rešenje - kazao je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a