UKUPAN DUG PREMA RADNICIMA PREKO PET MILIONA EVRA: Bivši radnici Vektra Boke od svih traže odgovornost

V.V.

12. 05. 2021. u 18:10

TRAŽIĆEMO kompletnu odgovornost, od vlasnika kompanije Vektra, sadašnjeg i bivšeg menadžmenta,stečajnog upravnika i sudija, poručili su iz NVO "Bivši radnici Vektra Boke".

УКУПАН ДУГ ПРЕМА РАДНИЦИМА ПРЕКО ПЕТ МИЛИОНА ЕВРА: Бивши радници Вектра Боке од свих траже одговорност

Foto: V.V.

Povod je činjenica da još nisu realizovane izvršne sudske presude niti je isplaćen dug radnicima procenjen na preko pet miliona evra. Predsednik udruženja bivših radnika Đorđe Rajak,  kaže da su napisali  zahtev za promenu stečajnog sudije Blaža Jovanića i Sretena Mrvaljevića, jer su od njih krenule  nepravilnosti i traju  od 2015. godine do danas. Plan reogranizacije  Ustav je poništio. Porezi i doprinosi kasne, objasnio je Rajak.   

Kada je u kompaniji Vektra Boka uveden stečaj svi postupci su dovedeni do kraja i sve presude u korist radnika su bile pravosnažne i izvršne, podseća Rajak.

– Stečajni sudija je odbijao presude iako je planom reorganizacije i sam potpisao da je predviđeno da se sve presude donesene u tekućoj godini naplaćuju na kraju poslovne godine. Međutim, i to je stavljeno ad akta. Kad se podmire svi poverioci tek tada dolaze na red radnici i ostali koji su vodili spor za naplatu. Tada neće biti  imovine i nećemo imati  od čega da  naplatimo ono što nam duguju. Sve liči na organizovanu pljačku. Sva dugovanja prema Opštini, radnicima, sve izvršne presude donesene su u Privrednom sudu, a  pokrenute  u stečajnom postupku – stavljene  su ad akta, kao izvršna rešenja, dok se ne namiri kompletan Plan reorganizacije. Poverioci prvog, drugog, trećeg reda, koji su svoja prava potvrdili pravosnažnom odlukom, na sudu,i koji su po planu trebalo da budu isplaćeni  na kraju te poslovne godine,  stavljeni su na čekanje,objasnio je Rajak.

Dug prema radnicima od preko pet miliona evra odnosi se na socijalni program i stečene zarade.

Kolika je šteta u neuspeloj privatizaciji HTP „Boka" ilustruje podatak da je imovina prodata za 22,2 miliona evra, što je skoro 50 miliona  manje od procenjene vrednosti akcionarskog kapitala. 

– U februaru je trebala biti isplaćena treća rata, trećeg isplatnog reda, ali se to nije desilo. Na sednici za praćenje privatizacije HTP Boke, vlasnik  Dragan Brković  je pred celom javnošću  rekao da će radnička potraživanja biti izmirena u celosti, a do danas se ništa nije desilo.To nije prvi put. Obmanuli su nas u februaru ove i u februaru prošle godine. Odredili su datum i mesec ali nisu godinu, ogorčeno komentariše Rajak.

Osim što će tražiti punu odgovornost svih, zahtevaće i materijalnu, moralnu ugovorenu krivičnu odgovornost vlasnika Brkovića, svih direktora, kao i stečajnog upravnika i stečajnog sudije.  Sada polažu  nadu u državu, jer su konačno preduzeti neki koraci, koji vode ka bržoj isplati potraživanja radnika, izuzimanju imovine Boke u koju se prema nekim podacima  nezakonito uplela Vektra Montenegro.

-Kreditom  koji je uzet  plaćene su akcije Vektra Boke i založena je imovina Boke. Zalaganjem kompletne  imovine Boke, što je  kupoprodajnim ugovorom bilo zabranjeno – u suštini su kreditno opterećeni i pre nego su kupljene akcije.  Opravdana je sumnja da su akcije Boke od države kupljene imovinom nekadašnjeg HTP Boka, ocenio je Rajak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja