EKOLOŠKI PROBLEMI: Energetska zajednica podnela prijavu protiv Crne Gore

M. D.

07. 05. 2021. u 21:34

SEKRETARIJAT Energetska zajednica podneo je prijavu protiv Crne Gore u vezi sa nepridržavanjem pravila iz Direktiva o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh od strane velikih termo postrojenja sa zastarelom tehnologijom, navedeno je u Informaciji Vlade Crne Gore.

ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ: Енергетска заједница поднела пријаву против Црне Горе

Foto M. Drobnjak

Prijava se odnosi na postrojenje Termoelektrane “Pljevlja” koje je dostiglo ograničenje od 20.000 radnih sati do kraja 2020. godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahteva pravilima Energetske zajednice.

- Sekretarijat Energetske zajednice je dana 20 aprila 2021. godine uputio ovom Ministarstvu Uvodno pismo i time pokrenuo postupak za rešavanje sporova protiv Crne Gore, zbog navodnog nepoštovanja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

Sekretarijat je preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, navodno nije poštovalo pravila iz člana 4 (4) Direktive, te da je TE Pljevlja kao postrojenje dostigla ograničenje od 20.000 radnih sati do kraja 2020. godine, a nije u skladu sa standardima Direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima Energetske zajednice-navodi se u Informaciji Vlade.

U navedenoj Informaciji se napominje da slanjem Uvodnog pisma, Sekretarijat EZ je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti Crnoj Gori da se izjasni na navode o navodnom nepridržavanju pravila Energetske zajednice u roku od dva meseca. Kako bi se u tom postupku izdejstvovao najpovoljniji ishod, a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja, Vlada je obavezala Elektroprivredu Crne Gore da preduzme sve pravne radnje i obezbedi sve uslove u cilju zaštite prava države Crne Gore u postupku pred Energetskom zajednicom. Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da prati i pruži aktivnu podršku Elektroprivredi u tom postupku, i da zajedno pripreme nacrt Odgovora - izjašnjenja na Uvodno pismo Sekretarijata Energetske zajednice u postupku koji se pred tim telom vodi.

Bivša vlast je još pre pet godina pokrenula pregovore sa Energetskom zajednicom u vezi s rekonstrukcijom TE i dobijanjem novih sati rada sa starom tehnologijom, ali to vreme nije iskoristila da završi svoje obaveze zbog čega se Crna Gora sada nalazi pred opasnošću da TE prestane sa radom ili da država plaća značajne penale zbog kršenja međunarodnih obeveza.

Tek u junu prošle godine je potpisan ugovor za konzorcijum kojeg predvodi kineski DEC, a u kome su i podgoričke firme Bemax, BB Solar, Blaža Đukanovića (sina predsednika države Mila Đukanovića) i Permonte, ali radovi još nijesu ni počeli. Novi menadžment EPCG je najavio da će proveriti ovaj ugovor ukupno vredan 54 miliona eura.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) početkom aprila ove godine je dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu informaciju o indicijama o postojanju krivičnog dela zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati za Termoelektrane Pljevlja, kao i pokrenutom ekološkom rekonstrukcijom postojećeg bloka.

Iz MKI su tada podsetili da je od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2023. godine rad TE redukovan na ukupno 20.000 sati, u skladu sa odlukama EEZ, a TE je od 2018. godine do kraja 2020. ostvarila najveće proizvodnje električne energije od početka rada.

- Iz ovoga proizilaze osnovi sumnje da je poslovodstvo Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) svesno, i uz puno znanje o svim negativnim posledicama po državu, zbog kršenja preuzetih obaveza kod EEZ, rad TE projektovalo na način da potroši sve radne sate do kraja 2020. godine - navodeno je u prijavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!