VLADAN UBIO SRNDAĆA: Krivična zbog krivolova u Nacionalnom parku "Durmitor"

M. S.

19. 04. 2021. u 07:39

PRED sudijom za istrage Osnovnog suda u Pljevljima u ponedeljak bi trebalo da bude saslušan Vladan Novaković iz Podgorice, koga krivična prijava službenika Centra bezbednosti Pljevlja tereti da je u petak počinio krivično delo nedozvoljeni lov u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

ВЛАДАН УБИО СРНДАЋА: Кривична због криволова у Националном парку Дурмитор

Novaković je opremljen skupocenom lovačkom puškom

On je sa još jednim kompanjonom u petak na području Nacionalnog parka "Durmitor" nezakonito odstrelio srndaća, a rendžeri su ga posle jednočasovne potere uhvatili na lokalitetu Šiplje. Tom prilikom kod njega su pronađeni lovačka puška sa snajperom, prigušivač, kesa sa 7,5 kilograma mesa srndaća, a u lovačkom rancu glava odstreljenog srndaća. Rendžerima i policiji je umakao drugi krivolovac, ali, njegov identitet je poznat, jer su nedaleko od mesta egzekucije srndaća blokirana dva džipa kojima su krivolovci stigli.

- Pre dva meseca, ubijena je mečka u Beranama, a tada je ministar poljoprivrede i šumarstva Aleksandar Stijović na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija kazao da mu je potrebno tačno mesec dana da pripremi plan za borbu protiv krivolova i plan za reformu lovstva. Dva meseca kasnije: plana nema, rok je probijen, a krivolov je i dalje prisutan! Pozivamo ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića da ne žmuri na krivolov, već da deluje prije nego što bude kasno - saopšteno je iz Centra za zaštitu i pručavanje ptica.

Predsednica UO Nacionalnih parkova Marina Jočić kaže da se moraju stvoriti zakonske mogućnosti da se nadzornicima u nacionalnim parkovima daju veća ovlašćenja, sredstva prinude i naoružanje, jer se ne mogu više goloruki boriti protiv naoružanih krivolovaca.

VEĆ OSUĐIVAN ZA ISTO NEDELO

Uhvaćeni Novaković je i 2017. pravosnažno osuđen zbog krivolova u zoni NP "Durmitor".

- Ne može se sa 1.700 evra kazne i obavezom da uplati 1.300 evra odštete NP "Durmitor", kazniti krivolovac kod kog policija pronađe pušku vrednu 14.000 evra - kaže Jočićeva, koja zahteva rigorozniju kaznenu politiku za ovu vrstu nedela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili