ZA SUBNOR IMA, A DRUGE BORCE DISKRIMINIŠU? Krivokapićeva Vlada nastavila politiku prethodnika u oblasti finansiranja boračkih udruženja

V. KADIĆ

06. 04. 2021. u 06:34

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore nezadovoljno Predlogom zakona o budžetu u kojem su izostavljeni borci ratova iz devedesetih godina, ocenjuje skandaloznim protivustavnim i nezakonitim činom kojim se podupire politička korupcija i produžava diskriminacija koju je uvela bivša vlast u oblasti finansiranja boračkih udruženja, a nastavila Vlada premijera Zdravka Krivokapića!

ЗА СУБНОР ИМА, A ДРУГЕ БОРЦЕ ДИСКРИМИНИШУ? Кривокапићева Влада наставила политику претходника у области финансирања борачких удружења

Foto Novosti

Oni navode da je nastavljeno povlašćeno finansiranje SUBNOR-a predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu.

- Odmah po formiranju Vlade Zdravka Krivokapića, udruženje je podnelo ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću zahtev da, u susret donošenju predloga zakona o državnom budžetu za 2021. godinu, ministarstvo na čijem je čelu postupi po preporukama zaštitnika - kaže profesor Radan Nikolić, iz Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore.

- Uz zahtev su priloženi neoborivi dokazi kojima se razobličava manipulacija "institucionalnog prepoznavanja" nekadašnjeg Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SUBNOR) i njegove potrošačke budžetske jedinice Saveza udruženja boraca kroz koju se finansirao po zakonu iz 1991. godine, kao osnova za punjenje kase SUBNOR-a, osnovanog pod nazivom Savez boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore sredinom 2000. godine.

Radan Nikolić, Foto Novosti

Nikolić dodaje da je usledilo ćutanje ministra Spajića, kao i ministra pravde Vladimira Leposavića i premijera Zdravka Krivokapića koji su ignorisali više puta ponovljene molbe Udruženja da odgovore i prime na razgovor predstavnike ovog Udruženja boraca ratova devedesetih godina.

- Nekoliko dana pre donošenja predloga zakona o državnom budžetu ministar Spajić je pisanim aktom obavestio Udruženje kako je SUBNOR i dalje "institucionalno prepoznat kao jedina organizacija koja može biti finansirana iz budžeta države, kao potrošačka jedinica - kaže profesor Nikolić.

APEL POSLANICIMA

RADAN Nikolić pozvao je narodne poslanike da u skupštinskoj proceduri razmatranja predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, ne prihvate diskriminatorsku potrošačku jedinicu Savez udruženja boraca "koji nije ni puni ni skraćeni zvanični naziv SUBNOR-a, koji je faktički korisnik opredeljenih sredstava u izdašnom iznosu od 110.000 evra. Od toga oko 65.000 ide za plate i ostala lična primanja zaposlenih i funkcionera."

On ponavlja "neodgovornom, uticajima sa strane, hvalisanju i nezakonitim radnjama sklonom ministru Spajiću" da SUBNOR kao pravno lice ne postoji već dve decenije i da je pozajmljivanje od njega naziva budžetske potrošačke jedinice Savez udruženja boraca za finansiranje SUBNOR-a, svojevrsno potkradanje državnog budžeta, koje zahvaljujući njemu i premijeru Krivokapiću i dalje opstaje!

- I sve to na zadovoljstvo predsednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, zaštitnika SUBNOR-a, koji je od svog političkog servisa za proizvodnju podela na ideološkom, nacionalnom i verskom osnovu, napravio paradržavnu organizaciju povlašćenu ne samo budžetskom finansiranju, već i raspolaganju državnom imovinom i drugim pogodnostima - kaže Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!