KORAK DO SANACIJE KANLI KULE: Nova istraživanja u hercegnovskom Starom gradu (FOTO)

V. V.

16. 03. 2021. u 21:37

NASTAVLjENI su istražni radovi u hercegnovskom Starom gradu nakon kojih bi trebalo da bude sanirano klizište u ovom delu opštine, a onda i drevna Kanli kula koju pomeranje tla godinama ugrožava.

КОРАК ДО САНАЦИЈЕ КАНЛИ КУЛЕ: Нова истраживања у херцегновском Старом граду (ФОТО)

Foto: V. V.

Na poznatoj srednjevekovnoj tvrđavi nalazi se jedna od najlepših otvorenih pozornica na Meditranu, a klizište je učinilo sasvim nestabilnom i sve su uočljivije i šire pukotine na njenim zidinama.

Savetnik predsednika Opštine, Nenad Vitomirović, objasnio je da je cilj ovog projekta ne samo zaštita kulturno-istorijskog nasleđa, već i sanacija dela klizišta koje bi moglo da ugrozi ne samo kanli kulu već i deo starog gradskog jezgra.

Od 12 planiranih do sada je urađeno sedam bušotina, a tokom ove sedmice biće urađeno preostalih pet. Sanacija klizišta je prvi deo velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, koja je započela pre tri godine. Klizište obuhvatateren od Jadranske magistrale do trga Belavista i crkve Sv. Arhanđela Mihajla u Starom gradu ili više od tri hektara. Da ovaj teren klizi utvrđeno je tokom istražnih radova koji su obavljeni 2017. godine a nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju tvrđave.

Foto: V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)