DALEKO OD PRELAZNE OCENE: Analiza očekivanja i slabosti posle stotinu dana nove vlade Zdravka Krivokapića

V. KADIĆ

13. 03. 2021. u 17:46

STOTINU dana Vlade Crne Gore našlo se pod lupom političkih partija, ekonomista, kao i analitičara, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić saopštio da se radi o uspešnoj prvoj demokratski izabranoj vladi u istoriji Crne Gore.

ДАЛЕКО ОД ПРЕЛАЗНЕ ОЦЕНЕ: Анализа очекивања и слабости после стотину дана нове владе Здравка Кривокапића

Foto Vlada CG

Ali ovako koncipirana vlada pokazala je ozbiljne slabosti, demonstirirala da ne mari mnogo za narodnu volju i da olako zaboravlja predizborna obećanja, ocenjuju analitičari.

- Premijer Zdravko Krivokapić tokom predizborne kampanje konstantno je ponavljao parolu da će "građani znati gde se troši svaki cent" i obećao hitno donošenje Zakona o poreklu imovine - kaže, za "Novosti", Igor Damjanović, politički analitičar.

- Kako predizborna obećanja premijera Krivokapića izgledaju u praksi možemo videti na primeru emisije 750 miliona evra obveznica. Po njegovom vlastitom priznanju "odrađena je tajno" i o njoj još ne znamo ništa, pa čak ni imena međunarodnih finansijskih eksperata, koji su takođe po tvrdnji premijera "dobrovoljno i besplatno" u celoj operaciji savetovali Crnu Goru. Takođe, za 100 dana upravljanja Vladom Krivokapić nijednom nije pomenuo Zakon o poreklu imovine.

POZITIVNE PROMENE

IZMENA spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti, promene u ANB i početak promena u policiji pozitivne su promene koje realizovala vlada Zdravka Krivokapića za prethodnih 100 dana. Bez obzira što je svaka vlada bez DPS-a sama po sebi uspeh, da bi Krivokapićev kabinet zaslužio prelaznu ocenu u narednih 100 dana moraće da bude aktivniji u promenama, transparentniji u radu i tolerantniji prema narodnoj volji - navodi Damjanović.

Damjanović dodaje da zabrinjava i nesposobnost Vlade da blagovremeno sprovede popis stanovništva, koji je po zakonu trebalo da se održi početkom aprila meseca.

- Bez popisa stanovništva nemoguće je ažurirati birački spisak, u kome se van svake sumnje nalaze desetine hiljada fantoma i protivzakonito upisanih glasača bivšeg režima. Krivokapićev ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović u januaru je javno obećao da će birački spisak za predstojeće izbore u Nikšiću biti očišćen. Međutim, u praksi se pokazalo da će 14. marta u Nikšiću pravo glasa imati čak 400 birača više, nego u avgustu prošle godine. Valjano sproveden popis, kao osnova ažuriranja biračkog spiska predstavljala bi definitivan kraj bivšeg režima. Stoga, zaista je nemoguće opravdati indolentan odnos Vlade prema ovom pitanju - ističe Damjanović.

Ovaj analitičar smatra da je nedopustivo da do danas nisu razrešeni dužnosti tužioci Milivoje Katnić i Ivica Stanković, da sudovi privedene i osumnjičene za milionske pronevere i korupciju odmah puštaju na slobodu, što su pojedinci iskoristili da pobegnu iz države.

- Za 100 dana Vlada nije uradila suštinski ništa da popravi bilateralne odnose sa Rusijom i Srbijom. Antiruska i anisrpska retorika su, istina, prestale, ali ne samo da su postojeće sankcije Rusiji produžene, već su uvedene i nove. Takođe, ništa nije urađeno ni u rešavanju spora sa ambasadorom Srbije. Izbegavajući da aktivno počne oslobađanje institucija sistema i popravi odnose sa Rusijom i Srbijom, Vlada je pokazala da ne mari mnogo za narodnu volju - zaključio je Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini