PLATNE LISTE PREPREKA DO PENZIJE: Nevolje bivših zaposlenih Fabrike "Nova Beranka" zbog nestale dokumentacije

M. SEKULOVIĆ

10. 03. 2021. u 08:38

DOBAR deo bivših radnika sada već ugašene Fabrike papira "Nova Beranka" u Beranama, muku muči sa prikupljanjem dokumentacije za odlazak u penziju.

ПЛАТНЕ ЛИСТЕ ПРЕПРЕКА  ДО ПЕНЗИЈЕ: Невоље бивших запослених Фабрике Нова Беранка због нестале документације

Foto M. Sekulović

Glavni problem im je nemogućnost da prikupe platne liste za popunjavanje obrasca M4, koje su jednostavno pre nekoliko godina ukradene iz upravne zgrade nekadašnjeg giganta!

- Bio sam zapanjen kada sam saznao da je neko jednostavno odneo izuzetno vrednu dokumentaciju iz fabrike kroz koju je od 1963. godine, kada je počela sa radom, pa do 2004. period za koji je nestala dokumentacija, prošlo više od 14.000 radnika - kaže knjigovođa Mikan Dabetić, koji je ceo slučaj prijavio nadležnim državnim organima.

- Imam neki čudan utisak kao da se sve zataškava.

Dabetić, koji je poslednje tri decenije overavao ovu dokumentaciju bez koje radnici nikako ne mogu da regulišu odlazak u penziju, kaže da su platne liste izuzetno važan dokument. On kao i brojni radnici bivše fabrike papira, jedine u bivšoj SRJ, traži da se liste pronađu i vrate, jer kako kaže, u Beranama i nije velika tajna ko ih je i pod kojim okolnostima izneo iz fabrike i najverovatnije prodao kao stari papir?!

- Ne znamo šta se desilo sa tom dokumentacijom. Uspeli smo da formiranjem komisije spasemo deo arhive, ali to je neznatan deo. Preduzeli smo sve što je bilo u našoj moći.

I Šešelj koristio arhivu

U ARHIVU fabrike, nije nikakva tajna, pod čudnim okolnostima našla se i medicinska dokumentacija, stara decenijama, iz beranske bolnice. "Novosti" saznaju iz pouzdanih izvora da je nestao i deo arhiva odakle je svojevremeno tim za odbranu dr Vojislava Šešelja pribavljao dokumentaciju u vezi sa nekim svedocima koji su svedočili protiv njega, dok mu je suđeno pred tribunalom u Hagu.

Prijavili smo stvar policiji, ali, još nema odgovora gde su nestale platne liste i ostala dokumentacija. Ekipa koju smo odredili pretražila je upravnu zgradu i pronašla deo dokumentacije i ona je arhivirana pri opštinskoj arhivi - saopšteno je iz lokalne uprave, kojoj je posle kraha fabrike "pripalo u nasleđe" da se stara o njenim ostacima, dok je poslednji vlasnik, beogradska firma "Tigoimpeks" mudro "skinula kajmak" i stavila katanac na fabriku.

Arhiva je natovarena na kamion i negde oterana, pričaju bivši radnici "Nove Beranke", koji takođe smatraju da je ovaj slučaj zataškan, baš kao i slučaj pronalaska velikih količina eksploziva u restoranskom delu fabrike. Čudnim putevima vlasnik bivše upravne zgrade Fabrike papira postalo je preduzeća DOO ŠIK "Polimlje", ali ni u toj firmi, koja je u međuvremenu privatizovana, ne znaju šta se desilo sa dokumentacijom, koja je velikom broju bivših radnika bivše najbrojnije kompanije na severu Crne Gore - noćna mora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok