POMORCI TRAŽE PREISPITIVANJE PRIORITETA ZA VAKCINISANJE: "Žuta knjižica" mnogima uslov za ukrcavanje na brod

V.V.

05. 03. 2021. u 15:53

IZ Unije pomoraca Crne Gore ponovili su zahtev Ministarstvu zdravlja i ministarki Jeleni Borovinić Bojović da redefinišu prioritete vakcinacije protiv korone za pomorce kojima je to neophodno ili žele da se vakcinišu.

ПОМОРЦИ ТРАЖЕ ПРЕИСПИТИВАЊЕ ПРИОРИТЕТА ЗА ВАКЦИНИСАЊЕ: Жута књижица многима услов за укрцавање на брод

Foto: Tanjug

U dopisu navode da su svesni komplikovanog postupka nabavke vakcina, pa kao društveno odgovorna organizacija, nisu hteli da potenciraju ovo pitanje u proteklom periodu. Nakon prethodnog obraćanja ostavili su vremena da vakcine zaista stignu u Crnu Goru i da počne vakcinacija najugroženijih kategorija stanovništva. 

Sada kažu „moramo naglasiti da pojedini brodovlasnici vakcinaciju protiv virusa Kovid-19 postavljaju kao uslov za radno angažovanje. Vakcinacija verovatno neće biti neophodna svim pomorcima, zato Vas molimo da nađete načina da obezbedite određeni broj vakcina po većem prioritetu za one pomorce kojima se to postavlja kao obavezan uslov za ukrcaj na brod".

Pomorci podsećaju na važnost Međunarodnog Uverenja o vakcinisanju, odnosno „žute knjižice" u ostvarivanju njihovih profesionalnih angažmana pa traže i da se vakcinacije protiv korone adekvatno zavedu i da dobiju  odgovarajuću potvrdu i na engleskom jeziku.

Pomorci očekuju da se o njihovom predlogu uz Ministarstvo zdravlja, izjasne i u  Institutu za javno zdravlje i nacionalnom timu za borbu protiv kovida. Podsećaju  na loše iskustvo i vreme kadasu zbog nespremnost zdravstvenog sistema bili primorani da PCR testove rade u inostranstvu ili na otvorenom prostoru međugraničnog prelaza sa Hrvatskom. Veruju da neće prolaziti takvo iskustvo i sa vakcinacijom, navedeno je između ostalog u obraćanju ministarki zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri