MILOVI AGENTI ŠPIJUNIRALI AMFILOHIJA I LIDERE DF: Krivične prijave protiv bivših čelnika ANB

V. K. - S. Đ.

26. 02. 2021. u 10:30

МИЛОВИ АГЕНТИ ШПИЈУНИРАЛИ АМФИЛОХИЈА И ЛИДЕРЕ ДФ: Кривичне пријаве против бивших челника АНБ

Foto S. Đ.

OD početka prošle godine, pa do parlamentarnih izbora 30. avgusta, u vreme održavanja litija kao vida prostesta sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i građana protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, agenti tajne službe svakodnevno su nezakonito pratili i snimali blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, kao i opozicione političare, novinare...

Specijalno državno tužilaštvo i njihov Specijalni policijski tim za to su osumnjičili bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Peruničića i njegovog podređenog Srđu Pavićevića. Po Peruničićevom usmenom nalogu Pavićević je tajnim agentima naređivao da svakodnevno, makar po dva sata, snimaju i prate aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, predsednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, predsednika Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića. Navodno su snimani i praćeni još poslanici DF: Slaven Radunović i Milo Božović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović, predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević, funkcionerka Demokrata Nevena Bošković Ćirović i novinar Televizije Vijesti Petar Komnenić.

praćenje Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto Novosti

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić kazao je da su postupali po prijavi šefa ANB-a Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o nezakonitom postupanju prethodne garniture tajne policije.

- Peruničić i Pavićević su saslušani u svojstvu osumnjičenih - kazao je Radonjić.

Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac, kazao je da su tajni agenti po sat ili dva, svakog dana nezakonito pratili i snimali ljude.

- Za sada ne znamo da li je i za šta taj materijal korišćen - kratko je kazao Katnić.

Amfilohije Radović, Foto Privatna arhiva

Posle pada režima Mila Đukanovića 30. avgusta prošle godine, usledilo je paljenje poverljivih dokumenata tajne državne službe na Žabljaku. Aktuelni šef ANB-a Dejan Vukšić kazao je da su pojedini pripadnici te službe nezakonito prisluškivali i pratili građane, a zatim uništili dokumentaciju o tome. U plamenu su nestala imena doušnika i bliskih saradnika crnogorske tajne službe, kao i onih koji su "crtani" kao bezbednosno interesantne ličnosti iz sveta politike, pre svega dojučerašnje opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)