NOVE MERE U CRNOJ GORI: Budva, Tivat i Herceg Novi pod ključem, zatvaraju se i kafići

B. Dabić

24. 02. 2021. u 22:31

DIREKTOR Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić ocenio je izrazito složenom trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori.

НОВЕ МЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Будва, Тиват и Херцег Нови под кључем, затварају се и кафићи

Foto: Depositphotos

Epidemiološke mere koje su na snazi u Budvi i Tivtu važiće i za Herceg Novi. 

-Intenzitet aktivnosti uzročnika na visokom nivou, široko rasprostranjena lokalna transmisija. Zabrinjavajući je ukupan broj preminulih tokom ove nedelje i opterećenost zdravstvenog sistema, rekao je dr Galić i zamolio građane da daju svoj doprinos u pridržavanju mera, značajnih za kontrolu epidemije.

-Zabrinjavajući je ukupan broj preminulih u toku prethodne nedelje – 61, kazao je dr Galić

Zauzetost kovid postelja u bolnicama iznosi 75,8% što je dosta visoko. U izolaciji se nalazi 21 lekar, 56 tehničara i 14 nemedicinskih radnika.

Epidemiološke mere koje su na snazi u Budvi i Tivtu važiće u narednom periodu i za Herceg Novi. 

Foto: V. K.

-Uz produžetak postojećih mera su i sledeće – posebne kojima su obuhvaćene Budva i Tivat važe i za Herceg -Novi, osim dela za napuštanje građana radnim danima koje za Herceg Novi ne važi. U Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Ulcinju, Danilovgradz, Tuzima i Baru – zabrana rada privrednih društava i preduzetnika, zabrana rada ugostiteljskih objekata, kazao je Galić

Naređuje se u tim opštinama i zabrana rada automata za prodaju kafe, pića i drugih napitaka na pumpama i drugim mestima, zabrana zabavnih i rekreativnih aktivnosti na otvorenim javnim mjestima – luna park, panoramski točak…

Nadalje, objekti koji posluju hranom i ugostiteljski objekti obavezni su da uklone mobilijar i onemoguće njihovo korišćenje.

Države za koje je obavezan PCR test su San Marino, Andora, Bugarska, Bocvana…

-Strogo se preporučuje predstavnicima medija i predstavnicima državnih institucija tokom rada pravilno nošenje maske. Takođe, strogo se preporučuje rad od kuće u privatnim i državnim firmama. U sklopu pripreme za naredni period turističke sezone i generalno da bi vakcinacija dala rezultate, molim građane da se pridržavaju mera u suprotnom će one biti rigoroznije, navodi direktor IJZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024