DRAMATIČNA SITUACIJA U ULCINJU: Građani se plaše da će ostati bez zidina Starog grada

B.Dabić

19. 02. 2021. u 16:52

PRE 40 dana obrušio se deo zidina Starog grada Ulcinja u dužini od preko pet metara, a do danas ništa nije učinjeno da se zaustavi obrušavanje.

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА У УЛЦИЊУ: Грађани се плаше да ће остати без зидина Старог града

Foto: B.Dabić

Meštani navode da je situacija dramatična, ističući da svakodnevno niz liticu klize nove količine zemlje, kamenja i šuta. Ulcinjani se plaše da će ostati bez zidina Straog grada.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić kaže da je potrebno sprovesti niz hitnih mera kako bi se sprečila eventualna dalja degradacija kulturnog nasleđa koje je integralni deo zidina u Starom gradu u Ulcinju. To je zaključeno na Radnom sastanku u Ulcinju koji je posvećen utvrđivanju stanja i dogovoru o daljim aktivnostima koje je potrebno sprovesti, kako bi se saniralo stanje zidina Starog grada Ulcinja.

- Ministarstvo je odmah pokrenulo inicijativu utvrđivanja stanja, sanacije i sprečavanja procesa daljeg odronjavanja zidina Starog grada u Ulcinju. Zato je u saradnji sa Opštinom Ulcinj dogovoreno formiranje Komisije za zaštitu zidina. U sklopu nje biće sprovedene intenzivne aktivnosti kako bismo zaštitili jednu od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih celina na Jadranu, a koja je sada u zapuštenom stanju - poručio je državni sekretar Anđelić.

Sastanak je organizovala Nacionalna komisija za UNESKO koja deluje u sklopu Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta,

ŠTA JE UZROK OBRUŠAVANjA

Zidine starog grada obrušile su se 10.januara, u dužini oko pet metara sa zapadne strane.

- Jedan od zaključaka je i da je je problem nastao najvećim delom zbog prekomerne urbanizacije Starog grada i intervencija u prostoru koje nisu u skladu sa postulatima zaštite kulturnog nasleđa - naveli su iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!