NEĆE DA VRATE PEČATE: Skandalozno ponašanje opozvanih ambasadora Crne Gore u Kini i Vatikanu

V. K.

19. 02. 2021. u 07:39

CRNOGORSKI opozvani diplomatski predstavnici u Kini i Svetoj stolici, Darko Pajović i Miodrag Vlahović oglušili su se o odluku Vlade Crne Gore da se vrate u Podgoricu i nikako da se odreknu privilegija koje su godinama imali.

НЕЋЕ ДА ВРАТЕ ПЕЧАТЕ: Скандалозно понашање опозваних амбасадора Црне Горе у Кини и Ватикану

Foto Arhiva Novosti

Službenici Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, pokušali su u prostorijama ambasade u Kini da pronađu i preuzmu pečat i službena akta, kako njima ne bi imao pristup opozvani Pajović. Kako nezvanično saznajemo, bivši ambasador je ipak zadržao službeni pečat, automobil, kao i karticu za plaćanje u Pekingu.

Slično je i sa Miodragom Vlahovićem, nekadašnjim ambasadorom u Vatikanu. U Podgorici se juče moglo čuti da je on promenio bravu, tako da niko osim njega ne može da uđe u prostorije diplomatskog predstavništva Crne Gore!

MILO IH ČUVA

Vlada Crne Gore predložila je sredinom decembra opoziv sedam ambasadora koje je imenovala vlast Mila Đukanovića, koji su bili uglavnom članovi njegove Demokratske partije socijalista. Prema Zakonu o vanjskim poslovima, taj ukaz treba da potpiše upravo predsednik Crne Gore, što je on odbio da učini. To su iz vlade Zdravka Krivokapića ocenili kao opstrukciju predsednika države.

Iz resornog ministarstva su se ovim povodom oglasili, ističući da Vlahović i Pajović još ne prihvataju činjenicu da ih je Vlada opozvala zaključno sa 15.februarom.

- Oni su odlučili da u svom posedu zadrže ključeve ambasade, pečat i službeno vozilo, što predstavlja svojevrstan presedan u ponašanju diplomatsko-konzularnih predstavnika.

Foto Arhiva Novosti

Podsećamo da su ignorisali instrukciju Ministarstva vanjskih poslova, kojom je naloženo da predaju dužnost do 15. februara i završe sve preostale obaveze, ističe se u reakciji MVP.

Privremeni otpravnici poslova su uvideli da nema pečata u tim ambasadama i o tome su odmah informisali ministarstvo, pri čemu su još jednom zatražili od Vlahovića i Pajovića da postupe po instrukcijom.

Vlada je ovih dana poslala instrukcije sedam opozvanih ambasadora obaveštavajući ih da im je zabranjen pristup ambasadama. Istovremeno je od njih zatraženo da izvrše primopredaju dužnosti, sačine zapisnike, utvrde stanje na bankovnim računima, predaju bankovne kartice i ostale, i da se o tome začini zapisnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri