EVROPA SPASLA KATNIĆA "OMČE": Deo parlamentarne većine odustao od vanredne sednice i hitnog usvajanja tužilačkih zakona

V. KADIĆ

18. 02. 2021. u 08:38

GLAVNI specijalni državni tužilac i njegov tim preživeli su 18. februar jer je deo parlamentarne većine, izuzev Demokratskog fronta, odustao od zahteva za vanrednom sednicom parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o predloženim tužilačkim zakonima, koji bi značili kraj ere Milivoja Katnića.

ЕВРОПА СПАСЛА КАТНИЋА ОМЧЕ: Део парламентарне већине одустао од ванредне седнице и хитног усвајања тужилачких закона

Foto DF

Poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP i Prave Crne Gore u dopisu Aleksi Bečiću, predsedniku Skupštine Crne Gore, kao razlog odustajanja navode da imajući u vidu zahtev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona kako bi Vlada bila u mogućnost da obavi konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, ali i drugim obavezama iz evropske agende, sa ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa.

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je da pravosuđe Crne Gore mora biti usaglašeno po standardima i preporukama EU, prema čijem članstvu država teži. On smatra da parlamentarna delegacija Crne Gore treba što pre da poseti evropske institucije i kroz konkretne primere im objasni da se poglavlja 23 i 24 ne mogu zatvoriti sve dok su na pozicijama isti oni zbog kojih ta poglavlja godinama stoje nezatvorena. Krivokapić je pozvao sve učesnike u ovom procesu da se pitanje pravosuđa ne politizuje.

- Da se energija uloži u što hitnije traženje rešenja koja neće biti sporna evropskim partnerima, a ni nama koji smo svedoci da je upravo zbog takvog pravosuđa Crne Gore danas u ovakvom stanju - zaključio je premijer.

DF NAJAVIO KRIVIČNU PRIJAVU

- NEKA nam kažu ko to vrši pritisak na njih, mi smo spremni da stanemo i da ih odbranimo. Da kažemo da je Crna Gora evropska država koja sama odlučuje. Ja ovaj zakon nisam doneo iz Mojanovića, niti ga je moja majka ispekla u rerni, već sam razgovarao sa predstavnicima većine, sa Dritanom Abazovićem kojem sam saopštio da bi dobro bilo da krenemo u reformu tužilaštva. On se saglasio i saopštio da je spreman da učestvuje - naveo je Knežević i dodao da DF neće povući potpis uz najavu da će podneti krivične prijave protiv Katnića.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević poručili su da poslanici tog političkog saveza neće glasati ni za jedan predlog zakona, niti učestvovati u izglasavanjima, pre nego što se ne izglasaju tužilački zakoni.

- Kada smo dogovarali tekstove zakona znali smo da će biti pritisaka od strane organizovanog kriminala, tužilaca naročito Milivoja Katnića da će raditi sve što je u njihovoj moći da ostanu na funkcijama. Parlamentarna većina je to sve podržala. Prva linija fronta koja je popustila bio je premijer i Vlada, i ministar Leposavić koji je i učestvovao u izradi zakona menjajući i ime zakona - kazao je Mandić.

Milan Knežević je ponovio da je koalicija "Za budućnost Crne Gore" izašla sa platformom o beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije.

- Ja vam neću otkriti tajnu ako vam saopštim da Crna Gora nije Norveška, Švajcarska. Mi se moramo protiv organizovanog kriminala boriti reformama zakona. Ne možete teški kancer lečiti ni "andolima" ni čajem od nane - rekao je Knežević, pozivajući premijera Krivokapića i predstavnike parlamentarne većine da kaže ko im je pretio iz ambasade EU, SAD, Velike Britanije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)