NOVI SOJ VIRUSA STIGAO U CRNU GORU: Zaraženo sedam pacijenata

V.K.

16. 02. 2021. u 15:12

INSTITUT za javno zdravlje je od laboratorije u Berlinu dobio potvrdu da je “britanski” soj virusa korona (zvanični naziv VOC-202012/01 ili varijanta B.1.1.7) pronađen u sedam poslatih uzoraka.

НОВИ СОЈ ВИРУСА СТИГАО У ЦРНУ ГОРУ: Заражено седам пацијената

Foto: V. K.

Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa je ustanovljeno metodom sekvenciranja virusnog genoma, saopšteno je iz IJZ. U saoptenju navode da je laboratorija Odelenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, detektovala mogućnost postojanja novog soja sars-kov-2 virusa kod nekoliko slučajeva.

- Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svetske zdravstvene organizacije, 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu. Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

- U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta za javno zdravlje će predložiti strože zdravstvene mere. Koristimo priliku da apelujemo na građane da se pridržavaju propisanih mera. Dakle, neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku poručuju iz IJZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!