KIŠA UGROŽAVA GROBOVE I KUĆE: U Bijelom Polju obilne padavine donele probleme na muslimanskim grobljima

M. SEKULOVIĆ

11. 02. 2021. u 07:39

U BJELOPOLjSKOM kraju obilne kiše i otapanje snega donele su i stare probleme na grobljima pripadnika muslimanske veroispovesti u Donjim Loznicama i u Donjem Rasovu.

КИША УГРОЖАВА ГРОБОВЕ И КУЋЕ: У Бијелом Пољу обилне падавине донеле проблеме на муслиманским гробљима

Foto Opština B.P.

Dva groblja, zbog nemogućnosti odvodnjavanja bila su danima poplavljena, neki spomenici su oštećeni, a opasnost je pretila i kućama Šćekića u blizini groblja u Rasovu!

U Donjim Loznicama građani su se već nekoliko puta okupljali, povodom kako kažu "katastrofalnog stanje na lokalnom grobljU".

- Zahtevamo trajno rešavanje uz uključivanje stručnjaka, da opet kada krenu kiše ne bismo bili u problemu. Nastavićemo sa okupljanjem do daljeg - kažu gnevni građani, koji ne pristaju na "zamagljivanje očiju" sastankom, koji je organizovalo Komunalno preduzeće "Lim" na koji nisu pozvani predstavnici građana.

- Nije nam jasno zašto se niko iz Islamske zajednice nije pojavio na naša dva skupa, da daju svoje predloge, da nas upoznaju o tom sastanku, a pitamo se zašto to nije učinio ni direktor Komunalnog preduzeća.

Građani očekuju da u direktnom kontaktu sa predsednikom opštne Bijelo Polje razreše mnoge nedoumice, poput one da li se zna koliko podzemnih izvora ugrožava groblje.

KOMUNALCI OBEĆALI UREĐENjE

ODRŽAN je sastanak predstavnicima IZ i Opštine Bijelo Polje u vezi sa uređenjem gradskog groblja na Loznicama, saopšteno je iz Komunalnog preduzeća "Lim", koje je počelo sa sanacijom na muslimanskom gradskom groblju na Loznicama, kao i sa planovima uređenja u narednom periodu, čim vremenske prilike dozvole.

I građane prigradskog naselja Rasovo muče isti problemi. Muslimansko groblje u ovom mestu posle prvih obilnijih kiša, kako tvrdi meštanin Fadil Mustajbašić, biva poplavljeno.

- Teško je stići do grobova svojih najmilijih koji bi ovde zaista trebalo da imaju večni mir. Nadležni su reagovali povodom slučaja u Gornjim Loznicama, gde su građani složni, pa i mi zahtevamo adekvatnu reakciju - kaže Mustajbašić, koji napominje da je problem star oko 15 godina i da je nastao kada jedan komšija nije dozvolio da se izgradi odvodni kanal.

- Opština je tada želela da reši taj problem, ali su se isprečili imovinsko-pravni odnosi, nakon čega je zatrpan kanal kojim je voda oticala prema Limu, i sada plavi groblje i preti kućama Šćekića. Problem je lako rešiti, potrebno je smao postaviti cev u kanal ispod ulice kako bi vode tekle prema Limu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna