DA LI ĆE ZAUSTAVITI EROZIJU? Počelo postavljanje napera na Adi Bojani, spasavanje počelo sa zakašnjenjem

B. DABIĆ

05. 02. 2021. u 20:47

RADOVI na postavljanju napera na Adi Bojani su počeli.

ДА ЛИ ЋЕ ЗАУСТАВИТИ ЕРОЗИЈУ? Почело постављање напера на Ади Бојани, спасавање почело са закашњењем

Foto: B. D.

Nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo nalog Javnom preduzeću “Morsko dobro”, izvođač radova je nastavio sanaciju na Adi Bojani, po korigovanom projektnom rešenju profesora Save Petkovića koji je autor “hitnih mera”. 

Profesor Petković predložio je novu lokaciju za izgradnju zaštitnog napera u skladu sa novonastalom situacijom.

- Ministarstvo je dalo nalog Morskom dobru da izvođač počne s radovima shodno korigovanom projektnom rešenju, a predstavnici Opštine Ulcinj će obavestiti građane ove opštine o radovima i pružiti podršku u mogućoj meri za efikasno sprovođenje radova u trajanju od 20 dana. Dogovoreno je i da Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju pružaju podršku kroz redovno i vanredno izveštavanje JP Morsko dobro o vremenskim uslovima s ciljem obezbeđivanja nesmetanog kontinuiteta izvođenja radova - stoji u najnovijem saopštenju resornog Ministarstva.

Iz opštine Ulcinj, smatraju da su radovi na sanaciji krenuli sa zakašnjenjem.

- Postoje i druge ideje, ali treba da se spasi ono što se spasiti može. Smatram da smo sa zakašnjenjem krenuli. Pre mesec-dva smo imali sastanak sa Petkovićem, nisu na vreme reagovali i nisu baš ispoštovali projekat, jer je on trebalo do sad da se završi - rekao je predsednik Opštine Ljoro Nrekić.

Foto: B. D.

MORA SE POČETI

DIREKTOR HTP Ulcinjska rivijere, čiji su objekti najpogođeniji erozijom, Bojan Đakonović je skeptičan, ali misli da se “mora početi”.

- I ranije smo govorili o ovim merama, nismo sigurni da će ovo dati željene rezultate. Ja sam juče postavio pitanje u Ministarstvu da li će izgradnja napera usporiti intenzitet erozije i sprečiti dalju devastaciju naših objekata. Nisam dobio precizan odgovor. Niko, dakle, nije siguran da će ovo uroditi plodom ali od nečega se mora krenuti - rekao je Đakonović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok