MILO OSTAO, A DUŠKO PROPAO: Deveti kongres DPS doneo mnoge kadrovske promene, u kojima je jedini lider nepromenjen

V. KADIĆ

26. 01. 2021. u 08:38

NEPRIKOSNOVENI lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović taj epitet nosiće i posle Devetog kongresa.

МИЛО ОСТАО, А  ДУШКО ПРОПАО: Девети конгрес ДПС донео многе кадровске промене, у којима је једини лидер непромењен

Foto D. Milovanović

Tako je on (ne)očekivano doživeo uspeh uprkos porazu na parlamentarnim izborima 30. avgusta u čiju se pobedu zaklinjao tokom kampanje. Milo je ostao jedini iz "stare garde" koji je "preživeo", dok u prošlost polako odlaze njegovi dojučerašnji prvi saborci. Duško Marković, bivši premijer, zamenik predsednika partije, gotovo da je ostao "na goloj ledini". Prošao je kao i njegov zemljak Veselin Veljović, iako su godinama figurirali kao čvrsti "mojkovački klan" koji bi možda mogao u jednom trenutku ugroziti "nikšićki" koji traje trideset godina.

- Ako se kreće u promene, logično je da se ne menjaju najmlađi, nego oni malo stariji - poručio je Đukanović.

I bi tako, iako i on poput Markovića, broji retke sede vlasi na kraju šeste decenije života. Na pitanje da li za izborni krah krivi Markovića, Đukanović odgovara da kada je DPS u pitanju, deo javnosti uvek traži nešto što je skriveno i pokušava se osvežiti ideja o sukobu u vrhu DPS-a.

- Moram ih razočarati, vrlo intenzivno radimo da povratimo svoju relevantnost. Niko nije sudio ni Markoviću ni Vladi. Drugi princip je bio predložen. Želimo promene - poručio je Đukanović.

POTPREDSEDNICI

ZA potpredsednike DPS izabrani su Ivan Vuković, Abaz Dizdarević, Sonja Damjanović i Jevto Eraković, bivši direktor Kliničkog centra Crne Gora, koji će ostati upamćen po histeriji koju je ispoljavao prema srpskom narodu.

Politički analitičar Igor Damjanović kaže da je Duško Marković doživeo degradaciju i poniženje sa mesta zamenika predsednika partije do predsednika Političkog saveta DPS-a.

- Zanimljivo je da je ovo partijsko telo konstituisano na Sedmom kongresu 2015. godine i da je za njegovog prvog predsednika izabran Svetozar Marović, koji je na tu funkciju degradiran sa mesta drugog čoveka partije, na isti način kao, evo, i Marković. Pored povećanja intenziteta ekstremističke retorike, koja je u nedelju definitivno metastazirala u neonacizam, ovaj kongres DPS obeležila je i eliminacija nekoliko istaknutih funkcionera - primetio je Damjanović.

Da je Đukanović svojim partijskim kolegama nametnuo krivicu, tvrdi predsednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, članice pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore".

- Jasno je, ma koliko Đukanović, ne želeo to da izusti, da je odgovornost adresirana bivšoj vladi i Dušku Markoviću lično. Tako je danas jasno vidljivo da se matrica nikada nije promenila. Svi koji su dobijali priliku da dele vlast i odgovornost sa Đukanovićem završavali su na optuženičkoj klupi, često i nesvesni da je prst uprt upravo u njih.

Marović, Lukšić, Marković, pa i Vujanović trošeni su svi u svoje vreme, i potrošeni onda kada su verovali da su dobrom zadužili i partiju i državu. Marković se trudio svom snagom da dokaže kako je pravoverniji od Đukanovića ili da mu je makar ravan u ispovedanju partijske vere. Takmičenje sa svojim liderom na platformi "tvrd i tvrđi" završio je neobjavljenom optužnicom za istorijski poraz - ocenjuje Danilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)