DIPLOMATE PRED OTKAZOM: Ministarstvo vanjskih poslova pokreće disciplinski postupak protiv sedam ambasadora

V. KADIĆ

20. 01. 2021. u 08:38

SEDAM opozvanih ambasadora Crne Gore nije doputovalo u Podgoricu na ambasadorske konsultacije u Ministarstvo vanjskih poslova i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak, saopštili su iz resornog ministarstva, upozorivši da bi im okončanjem disciplinskog mogao prestati i radni odnos u tom Vladinom resoru.

ДИПЛОМАТЕ ПРЕД ОТКАЗОМ: Министарство вањских послова покреће дисциплински поступак против седам амбасадора

Foto Arhiva "Novosti"

Opozvani su Tarzan Milošević (Srbija), Sanja Vlahović (Italija), Miodrag Vlahović (Sveta stolica), Vera Kuliš (Nemačka), Dušanka Jeknić (UAE), Obrad Mišo Stanišić (BiH) i Darko Pajović (Kina).

Član Predsedništva Pokreta za promene (članica Demokratskog fronta) Boban Stanišić smatra da Vlada Crne Gore treba da opozove i ambasadore Milicu Pejanović Đurišić, Vujicu Lazovića, Nebojšu Kaluđerovića, Željka Perovića i Vladimira Beratovića.

Milova pomoć

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović i šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović pozvali su predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na spoljnopolitičke konsultacije o pitanju povratka ambasadora, koje bi bile održane 26. januara, saopšteno je iz Vlade.

- Organizovanje konsultacija predstavlja pokazatelj demokratskog kapaciteta Vlade, kao i važnosti dijaloga, posebno u cilju funkcionisanja kohabitacije i rešavanja pitanja o kojima postoje različita stanovišta - poručili su iz Vlade.

- Mi smo pozdravili raniji potez ministra Radulovića kada je uputio opoziv za sedam ambasadora, međutim, ne sme se na tome stati. Bivši režim je diplomatsko-

-konzularnu mrežu koristio za zbrinjavanje istrošenih političara i partijskih vojnika.

Đorđe Radulović, Foto Vlada CG

 

Milica Pejanović Đurišić je jedna od najznačajnijih ličnosti DPS-a i veoma nam je čudno što Vlada Crne Gore već do sada nije opozvala ambasadorku - izjavio je Stanišić, podsetivši da su Nebojša Kaluđerović i Željko Perović poznati po tome što su javno podržali vređanje SPC u Crnoj Gori i njenih vernika.

- I to bi trebalo da bude dovoljan razlog ministru da uputi predlog za njihov opoziv. Svako javno istupanje crnogorskih diplomata mora biti utemeljeno na osnovnom načelu zaštite interesa i ugleda države Crne Gore, njenih organa i institucija, a oni su to veoma grubo prekršili.

MRLjE U KARIJERAMA

PRE stupanja na ambasadorsku funkciju u Rimu, tadašnja ministarka nauke Sanja Vlahović, bila je prozvana da je krivotvorila naučni rad na osnovu kojeg je 2011. godine izabrana za vanrednog profesora Univerziteta Mediteran.

Njen kolega Darko Pajović, najpoznatiji je preletač, koji je zarad diplomatskog mesta, izbrisao vlastitu partiju i pobegao u skute Mila Đukanovića. Opozvani ambasador pri Svetoj stolici, Miodrag Vlahović, svojevremeno je bio akter afere u kojoj je dugovao više od dva miliona evra jednoj crnogorskoj banci. Takođe i skandala u kojem je poslovanje njegove ambasade ocenjeno kao netransparentno.

Stanišić dodaje da je Vladimir Beratović "miljenik" i partijski uhleb poslanika Duška Markovića i da je to jedina kvalifikacija koja je bila dovoljna za njegovo postavljenje na mesto ambasadora u Londonu. On se zalaže i za smenu ambasadorke Dušanke Jeknić, koji je lični blagajnik i "crna kutija" Mila Đukanovića.

Juče je advokat Dalibor Kavarić pozvao premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti kako bi prekinuli diplomatsku blamažu koju izaziva ministar Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati