KO I KAKO DOBIJA CRNOGORSKI PASOŠ? SNP Crne Gore zabrinuta dodelom počasnih državljanstava

M. S.

18. 01. 2021. u 21:21

КО И КАКО ДОБИЈА ЦРНОГОРСКИ ПАСОШ? СНП Црне Горе забринута доделом почасних држављанстава

Foto: SNP Crne Gore

SOCIJALISTIČKA narodna partija Crne Gore izražava zabrinutost zbog činjenice da je u prethodnoj godini izdato čak 115 počasnih državljanstava, od čega više od trećine u periodu od okončanja parlamentarnih izbora 30. avgusta do stupanja na funkciju nove Vlade 4. decembra.

Na ovaj način, kako je evidentirala NVO Centar za građansko obrazovanje, oboren je rekord u broju izdatih počasnih državljanstava. Pritom, ona su izdata u netransparentnom procesu, pa iz rešenja nije jasno kakav su doprinos dobitnici državljanstava dali da bi se tretirali kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, što je članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu definisano kao uslov za dobijanje državljanstva.

Ovo je saopšteno iz SNP Crne Gore, dela nove vlasti u ovoj državi, uz napomenu da istim članom kao jedini zakonski predlagači pominju se predsednik Crne Gore, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pa se postavlja pitanje kako se u praksi dešavalo da predloge za dodeljivanje državljanstva daju ministri u Vladi.

- Podsećamo da je u prethodnom periodu kao jedan od „zaslužnih" građana crnogorsko državljanstvo dobio i Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda, optužen za korupciju u svojoj zemlji, pa je tako postao najbogatiji Crnogorac. SNP smatra da se ubuduće mora uozbiljiti proces dobijanja državljanstva, kao i da rešenja o davanju državljnstva moraju biti praćena jasnim i konkretnim obrazloženjima. Javnost ima pravo da zna ko i iz kojih razloga dobija crnogorsko državljanstvo. Vreme obavljanja posla „ispod žita", kako je navikla da radi bivša vlast, je prošlo, a aktuelna vladajuća garnitura mora pokazati odgovornost prema državi i građanima - kažu iz SNP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)