MONTENEGRINIMA OPET KRIVA SRBIJA: Besne zbog objave o Stani Tomašević, prvoj jugoslovenskoj ambasadorki (VIDEO)

Tanjug

14. 01. 2021. u 21:29

OBJAVA srpskog Ministarstva spoljnih poslova o tome da je bivša SFRJ još 1963. brinula o ravnopravnosti polova i Stanu Tomašević, rođenu Baranku, imenovalo za prvu jugoslovensku ambasadorku, uznemirila je duhove u Crnoj Gori.

МОНТЕНЕГРИНИМА ОПЕТ КРИВА СРБИЈА: Бесне због објаве о Стани Томашевић, првој југословенској амбасадорки (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printskrin

Tekst Ministarstva je ilustrovan arhivskim fotografijama iz partizanski dana Stane Tomašević i kasnije kao ambasadorke SFRJ u Norveškoj.

Podgorički portal CdM je tim povodom objavio opširan tekst u kojem konstatuje da je srpski MSP proglasilo Stanu “srpskom diplomatkinjom”.

Tekst baziran samo na činjenici da je Stana rođena u Crnoj Gori, pokrenuo je i lavinu reagovanja na društvenim mrežama, u pokušaju da se objasni da Stana Tomašević nema nikakve veze sa Srbijom.

Tim povodom oglasio se Dejan Ristić, srpski istoričar, prevodilac, scenarista i stručnjak u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem, kome, kako kaže, nije strano da dobija iz Crne Gore razne poruke u kojima se kritikuju Srbi i Srbija, ali ova o Stani Tomašević mu je privukla posebnu pažnju.

Kao jedini problem Ristić navodi to što, “pojedini ostrasćeni etnički Crnogorci i pojedini CG mediji” zaboravljaju na pravnu činjenicu da je Republika Srbija univerzalni naslednik SFR Jugoslavije pošto su se sve bivše jugoslavenske republike zvanično tog prva odrekle.

Ristić precizira da Srbija, kao univerzalni pravni naslednik SFRJ, jedina ima pravo na nasleđe iz tog perioda naše zajedničke nam države.

Pojašnjava da je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova tom objavom želelo da kaže da je bivša socijalistička država još 1963. uvažavala princip rodne ravnopravnosti i imala ženu na poziciji ambasadora.

Primećuje da rukovodstva bivših jugoslovenskih republika niko nije prisilio da se službeno odreknu mogućnosti da i oni budu naslednici SFRJ.

A pošto su oni to odbacili Ristić poručuje:

- Draga bivša braćo i sestre etnički Crnogorci, niko vam ne krade istoriju, velike ljude, svetinje ili identitet, već vi uporno pokušavate da uspostavite crnogorski etnički identitet progonom svega što je srpsko.

Onima koji tako gledaju na Srbe i Srbiju, Ristić je na svom Fejsbuk profilu poručio i da niko nema ništa protiv da oni koji to žele budu etnički Crnogorci.

- Samo nas, kaže, ostavite na miru i ne otimajte Balšića, Crnojevića, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petrar Cetinjskog, Petra Drugog Petrovića NJegoša, Kralja Nikolu i ostale velike ljudi, koji su se celog svog života deklarisali kao Srbi.

- Ne oduzimajte nam utočišta, prošlost, tradiciju, identitet. Kreiraj svoje niko ti ne brani - naveo je Ristić, uz jedno “veliko bravo” za MSP Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)