USPEŠNO OPERISAN DAMJAN RANITOVIĆ: Operacija tumora kostiju izvršena je 4. januara u Bolonji

B.Dabić

05. 01. 2021. u 14:08

BARANIN Damjan Ranitović (18) kome je prošle godine dijagnostikovan maligni tumor kostiju – Juingov sarkomom uspešno je operisan u klinici Ricoli (Rizzol i Orthopedic Institute) u Bolonji.

УСПЕШНО ОПЕРИСАН ДАМЈАН РАНИТОВИЋ: Операција тумора костију извршена је 4. јануара у Болоњи

Foto: Privatna arhiva

Operacija  desnog  dela karlične kosti je izvršena 4. januara i trajala je oko četiri sata. Damjanu je zamenjena ilijačna kost i oseća se dobro,  saopštili su roditeljima lekari iz prestižne klinike za ortopediju.

– Stručni tim lekara hirurga- ortopeda   prof. dr Dejvid Maria Donati, prof. dr  Massimilijano De Paolis koji su operisali Damjana  su zadovoljni, potvrdila   je srećna majka Vjera.

U avgustu prošle godine, Damajnu je u 18.godini života dijagnostikovan malignim tumor kostiju – Juingov sarkomom. Lečenje je započeo u Institutu za onkologiju u Beogradu, gde je primio prvu hemioterapiju, ali i dobio preporuku da nastavi lečenje na klinici u Bolonji koja ima  najbolje  rezultate kada je u pitanju  maligni tumor kostiju – Juingov sarkomom. U Itlaiji, pre nego što je tim lekara izvršio operaciju na klinici za ortopediju, Damjan je primao hemioterapiju na klinici  Sant‘Orsola u Bolonji

-U Italiju smo došli 18. septembra 2020. godine ,i preko organizacije AGEOP Ricerca, Damjan je primljen 21.  septembra na kliniku Sant’Orsola-Malpighi u Bolonji na onkološko odeljenje gde ga je vodio dr Prete Arcangelo jedan od najpoznatijih svetskih onkologa. Nakon niza hemioterapija i drugih onkoloških pretraga dve najveće i najpoznatije bolnice  u Italiji ,  Bolonji, Sant’Orsola-Malpighi predvođena  ortopedskim hirurgom prof.dr De Paolis Massimilijano i  Ortopedaki Institut Rizzoli na čijem čelu je  prof. dr Dejvid Maria Donati  hirurg – ortoped   su dogovorili operaciju za  4.  januar na Ortopedskom Institutu Rizzoli.  Operacija   je trajala  četri sata, kaže majka Vjera. Trenutno se Damjan oporavlja na Institutu Rizzoli, nakon čega će se ponovo vratiti u bolnicu Sant’Orsola.

-Veliku zahvalnost dugujemo posebno svim građanima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji prikupljanja pomoći za Damjanovo lečenje, humanitarnoj organizaciji AGEOP Ricerca, bolnicama Sant’Orsola i Ortopedskom  institute  Rizzoli,   naravno doktorima onkolozima i hiruzima – ortopedima  koje smo  naveli, naveli su Damjanovi roditelji Vjera i Dragan.

 Damjan Ranitović je kao đak generacije završio Osnovnu školu Kekec u Sutomoru a bio je i jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole u Baru na odseku farmacija. Omiljen u društvu, mladić za primer, odličan učenik  i iz bolničkog kreveta u Italiji,   pratio je online nastavu.

Podsjetimo, kad je Damjanu dijagnostikovan Juingov sarkomom, Damjanovi drugovi i drugarice, uz podršku njihovih profesora, počeli su prikupljanje sredstava za lečenje. Ubrzo su se akciji pridružili i brojni sugrađani, realizovane su mnogobrojne humanitarne akcije za Damjanovo lečenje, a  Božidar Čarli Nikolić   je pokrenuo  Facebook grupa 

 Inače, nakon informacije da  je Damjanu  preporučeno lečenje u Bolonji,  Baranka  koja već dve decenije živi u Bolonji,  Valentina Dada Velimirović sve vreme je podrška mladiću i njegovim roditeljima, Vjeri i Draganu. Valentina Velimirović, filolog i bivši službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, danas je angažovana kao prevodilac i aktivista humanitarne organizacije koja pomaže obolelim od najtežih bolesti sa EX YU prostora koji se leče na čuvenim klinikama u Bolonji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!