PLEMENITI GEST DRAGANA STOJANOVIĆA: Novčani deo nagrade poklonio Matici srpskoj

V. K.

11. 12. 2020. u 00:52

NAGRADA „Beskrajni plavi krug” Matice srpske, za 2020. godinu, jednoglasno je dodeljena Draganu Stojanoviću za roman „Tamna paučina“.

ПЛЕМЕНИТИ ГЕСТ ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА: Новчани део награде поклонио Матици српској

Foto. V. K.

Dobitnik ove prestižne nagrade odlučio je da novčani deo nagrade pokloni Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori. Tako je postupio i sa novčanim delom nagrade Zadužbine Ivo Andrić koji je poklonio fondaciji „Solidarnost sa Kosovom”.

Prof. dr Jelica Stojanović, predsednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, svesrdno pozdravlja ovakve plemenite gestove Draga Stojanovića, ističući da u tom činu ima neke najdublje, svevremene simbolike:

- Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori dirnuta je i obradovana što je književnik i profesor takvog renomea, kao što je prof. Dragan Stojanović, svoju nagradu opredelio nama. Čini nam izuzetnu čast, to shvatamo kao svesrpski susret u dubini vekova, kroz prepoznavanje susretom i darivanje ljubavlju. A Srbi vole i umeju da se sretaju, raduju i daruju. To nam govori i koliko je srpski kulturni prostor jedan i jedinstven, koliko jedni o drugima brinemo, koliko jedni druge volimo. Ima neke najdublje, svevremene simbiloke u darivanju koje čini profesor i pisac Dragan Stojanović. Nagradu Zadužbine Iva Andrića za najbolje pripovetke pre dve godine poklonio je fondaciji „Solidarnost sa Kosovom” Arnoa Gujona, a ovogodišnju nagradu Matice srpske za najbolji roman na srpskom jezičkom području Tamna pučina, Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori.

I ovom simbolikom se, njegoševski, uvek i iznova, podseća na zavetnu i neraskidivu vezu: Crna Gora i njeno (i svesrpsko) ishodište – Kosovo. Vekovna rana i večni lek! I spasenje! Nebesko! Ta veza je dublja i jača od svih privremenih ogrebotina, posustajanja u zlim i promašenim vremenima. Hvala Draganu Stojanoviću, ovu nagradu ćemo primiti u svoj njenoj lepoti darivanja, kako i priliči Matici srpskoj – Društvu članova u Crnoj Gori. Kako priliči svuda gde srpski rod za slavu srpskog roda stvara i gradi za večnost! - kaže prof.dr Jelica Stojanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu