BIO JE POŠTOVAN U SVIM KRAJEVIMA SVETA: Blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija pamte i u Australiji

V.K.

28. 11. 2020. u 09:18

REČ blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz crnogorskih gudura, ponekad oštra i neprijatnam ali uvek istinita i lekovita, dopirala je svuda po svetu, pa i do Australije, našeg sveštenstva i vernog naroda na tom kontinentu.

БИО ЈЕ ПОШТОВАН У СВИМ КРАЈЕВИМА СВЕТА: Блаженопочившег митрополита Амфилохија памте и у Аустралији

Foto: Arhiva Novosti

- Bio je sabesednik srpskim patrijarsima, svetovnim vladarima, rimskim papama, ali i običnim saputnicima – starcima i čobanima iz njegove rodne Morače, Katunske nahije, primorja, Drobnjaka ili Pive.

Kada se čulo da se preselio u Carstvo nebesko tišina je bila pritisla ceo kontinent, svuda gde Srbi žive.

Mitropolit Amfilohije je s narodom vratio slobodu veri i duši. Litije koje je predvodio širom Crne Gore bile su molitve Gospodu, kažu u razgovoru za „Novosti“   iz dalekog Sidneja, poreklom iz Crne Gore sveštenik Dragoljub Pantelić i njehovi prijatelji Vlajko Đuričanin i Luka Nikitović.

Upokojenje cetinjskog arhiepiskopa teško im je palo, jer je, kako kažu, mitropolit Amfilohije za vreme svog stolovanja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj mnogo doprineo da se Srbi u Australiji ujedine i saberu oko svoje Crkve.

- Pre nego što sam se upoznao sa Mitropolitom čuo sam mnogo lepih priča o njemu, ali kada sam ga prvi put sreo i pogledao njegove bistre oči osetio sam kao da kroz njih prolaze vekovi. Za života je činio čuda, gradio i obnavljao hramove, probudio veru u naradu, mirio žive i mrte, prorčki je delovao i sve što je predvideo to se i desilo. Ostavio nam je zavet da se na Lovćenu obnovi Njegoševa kapela, koju su  oburdali brozomorci, kaže otac Dragoljub, koji je nekada davno službovao u Bjelopavlićima.

Sećanja dopiru do daleke prošlosti. Čak i događaj kada je rukopoložen u čin jereja u donjem Manastiru Ostrog.

- Taj događaj pratio je hor oca Jovana Purića, kasnije episkopa, a liturgiju je služio mitropolit Amfilohije. Sa vladikom sam obilazio njegove rodne Bare Radovića. To je bio praznik za njega, donosio mu je neopisivu radost, ali i njegovoj porodici, rodbini, celom selu! Imao je ljubav prema svima, i danas već osećamo veliku prazninu. Litije koje je predvodio bile su molitva Bogu. Mi smo se ovde, u Austrliji, molili da sve izdržite, ističe otac Dragoljub.

I njehovom prijatelju Vlajku Đuričaninu teško je pala vest o smrti mitropolita Amfilohija.

- Upoznali smo se u Sidneju 1983.godine. O Amfilohiju će se tek pisati i pričati. Srpskoj zajednici u Australiji značio je mnogo –sabirao nas je, a ne delio. Poznajem neke Srbe koji su postali vernici tek nakon što su slušali mitropolitove priče o veri. Mnogo nam je pričao o raspetom Kosovu i Metohiji. Posebno kada je sa vladikom Atanasijem skupljao tela mučenika tokom pogroma i progona srpskog naroda.  

- Iz njega izvirala ljubav, uključuje se u razgovor Luka Nikitović.

- Bio nam je najvoljeniji u pravoslavlju. Bio nam je učitelj duhovni i životni. Od kako je pre trideset godina  u Crnu Goru došao od tada počinje velika duhovna obnova, pre svega obnova vere u narodu. To je Božije delo. Sveti vladika Amfilohije bio je i ostao čovek okeanske širine, navodi otac Luka...

Naši sagovornici iz daleka poručuju da je cetinjski arhiepiskop bio predodređen našom teškom istorijom, oštrom geografijom, epikom, i istinski je mogao da razume dušu posebno crnogorskog prostora -i da ga oplemeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode