AMBASADOR BOŽOVIĆ: Mojkovačka bitka bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu!

Novosti online

27. 11. 2020. u 16:02

AMBASADOR Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović prisustvovao je danas, na poziv Srpskog nacionalnog saveta, izložbi dokumenata pod nazivom ‘’Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja’’.

АМБАСАДОР БОЖОВИЋ: Мојковачка битка била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину!

Privatna arhiva

Tim povodom ambasador je istakao da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može menjati. Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu- kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.

Osvrnuo se na to da istorija, kao učiteljica života, treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze.

Smatra da sada dve nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija Srbija i Crna Gora treba da grade odnose na temeljima ove slavne istorije i prošlosti. Takva istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo. Da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo.

Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)