ISPLATA PO LEKS SPECIJALISU: Bivši radnici Kombinata aluminijuma opet ispred zgrade Vlade traže otpremnine

Z. Z.

20. 11. 2020. u 23:13

NE odustaju penzioneri, a bivši radnici Kombinata aluminijuma od zahteva da im se isplati otpremnina pa su se opet okupili ispred zgrade Vlade.

ИСПЛАТА ПО ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИСУ: Бивши радници Комбината алуминијума опет испред зграде Владе траже отпремнине

Foto arhiva V. N.

Nikola Raković, koordinator bivših radnika KAP-a rekao nam je da očekuju od nove vlade da ispoštuje zakon, leks specijalis, koji je usvojen u parlamentu i da konačno i oni dobiju otpremnine.

- Svi su pre nas dobili otpremnine, a mi smo bili prinuđeni da napustimo fabriku 2013. kada je pokrenut stečaj. Sada očekujemo od nove vlade da preispita vlasništvo u kompaniji, ali i to kako je moguće da neka firma bude u stečaju i da ima vlasnika. Takođe, da vide da li je "Uniprom" isplatio novac koji je bio predviđen po kupoprodajnom ugovoru - rekao je Raković.

PONIŠTENE PRESUDE

POSLE dve prvostepene presude donete u korist penzionera KAP-a da im se isplate otpremnine, ostale sudske instance u Crnoj Gori poništile su te presude, a Ustavni sud stavio van snage odredbe zakona koji im je omogućavao isplatu otpremnina.

On je podsetio da je Viši sud potvrdio odluke Osnovnog i Višeg suda kojima je odbijena tužba penzionera KAP-a kojom je traženo da bivši radnici dobiju otpremnine.

- Mi od onoga što nam je garantovao poseban zakon ne odustajemo - poručio je Raković.

Podsećamo, više puta iz resora finansija sada već odlazeće vlade premijera Duška Markovića najavljivalo se da bivšim radnicima KAP-a neće niko, po okončanju sudskih postupaka, uskratiti pravo na isplatu otpremnina. Više puta se čulo i da je taj novac opredeljen u budžetu, ali sadašnji penzioneri, a bivši radnici podgoričkog giganta ni sedam godina kasnije nisu dobili ono što im je pripadalo.

Isplatu čeka 420 bivših radnika, a za izmirivanje obaveze prema njima potrebno je gotovo pet i po miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)