ZATVARAJU PODGORICU: Broj građana zaraženih virusom korona u Crnoj Gori premašio 10.000

I. D. S.

20. 11. 2020. u 09:33

BROJ inficiranih virusom korona u Crnoj Gori uveliko je premašio 10.000, a broj zaraženih svakodnevno se uvećava za nekoliko stotina, pa je gotovo izvesno da će se u narednim danima uvesti rigoroznije mere.

ЗАТВАРАЈУ ПОДГОРИЦУ: Број грађана заражених вирусом корона у Црној Гори премашио 10.000

Foto IZJ

Podgorica bi mogla biti prva opština koja će se zatvoriti, s obzirom na to da je taj grad najveće žarište epidemije. Iz Instituta za javno zdravlje, ali i drugih relevantnih zdravstvenih ustanova, poručili su da je strože mere trebalo doneti ranije, te da se sa njima uveliko zakasnilo.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, crnogorske laboratorije potvrdile su 639 novih slučajeva infekcije kovid 19, a prijavljeno je i još devet smrtnih ishoda povezanih sa tom infekcijom. Time je broj inficiranih prešao 10.000, od čega je polovina registrovana u Podgorici, a broj preminulih od početka juna došao je do 405.

Др Сенад Бегић, Фото gov.me

Pomoćnik direktora IJZCG, dr Senad Begić kazao je da su u toj instituciji i dalje pri stavu da bi mere trebalo pooštriti, te da je to jedini način da se sačuva zdravlje građana, ali i funkcionisanje zdravstvenog sistema. Kako je dodao, u subotu će biti napravljen redovan presek epidemiološkog stanja u Crnoj Gori, te će se odlučiti o daljim merama.

- Ako se nastavi sa pristizanjem informacija koje ukazuju na nepoštovanje donesenih mera, mislim da je svima jasno da moramo ići sa nekim strožim preporukama i merama.

KAZNE OD 600 EVRA DO ZATVORA

ZA kršenje policijskog časa zaprećena je kazna zatvora do jedne godine, ili novčana kazna od 600 do 8.000 evra.

Za sada ima sporadičnih slulčajeva kršenja policijskog časa.
Pred sudijom Osnovnog suda u Baru naći će se dvoje Rusa koji su prekršili policijski čas, potvrdio je rukovodilac ODT Bar, tužilac Radovan Đurišić. B. D.

Apsolutno nevoljno, jer nikome nije lako da predlaže zatvaranje određenih aktivnosti, a ako nema drugog izlaza, kao što mislim da nema, onda ćemo ići sa tim. Ako želimo da broj novoobolelih naglo oborimo, onda mere moraju biti čvršće i one podrazumevaju sve ono što nije popularno, uključujući kompletno zatvaranje svih aktivnosti osim najnužnijih. Na taj način bismo postigli brzi pad broja obolelih - poručio je Begić.

On je rekao i da se sa pooštravanjem mera zakasnilo, a sve zbog, kako je naveo, pokušaja da se nađe optimalno rešenje koje bi omogućilo da živimo svoje živote sa maskom.

- Očigledno nismo bili u stanju to da shvatimo i sada imamo to što imamo - kazao je Begić.

Poslednje mere koje je, prošlog petka, donelo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, važe za čitavu teritoriju Crne Gore. Kretanje je zabranjeno od 22 časa do pet ujutru, kao i kućne posete. Na otvorenom u grupi mogu biti najviše četiri osobe, vikendom je ukinut međugradski saobraćaj, a otvoreni su ugostiteljski objekti u svim opštinama. Sa radom su u ponedeljak počele i škole i to po režimu koji je utvrđen uoči početka školske godine - prvih šest razreda osnovne škole i prvaci srednje škole nastavu pohađaju u školi, dok ostali gradivo prate onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni