TURCI MERKAJU OKNO: Vlasnik rudnika mrkog uglja u Beranama u potrazi za kupcima preduzeća

M. SEKULOVIĆ

19. 11. 2020. u 07:00

RUDNIK mrkog uglja u Beranama još jednom je na "klackalici", baš kada se učinilo da je posle šest godina rada uhvatio zalet i da se sa novim vlasnikom, kompanijom "Metalfer" iz Sremske Mitrovice, posle silnih preprodaja, našao na putu izbavljenja.

ТУРЦИ МЕРКАЈУ ОКНО: Власник рудника мрког угља у Беранама у потрази за купцима предузећа

Foto M. Sekulović

Vlasnici rudnika, u kojem je proizvodnja zaustavljena 1. maja, a posao izgubilo 66 radnika, u potrazi su za kupcima, a kako "Novosti" saznaju, za sada je najozbiljniji kandidat kompanija iz Turske. Inače, razlog zaustavljanja proizvodnje su gubici u poslovanju.

- Vlasnik je svakog meseca pomagao rudnik sa oko 100.000 evra. On više nije u stanju da to čini - kaže direktor rudnika Rade Guberinić. - Kako sam obavešten iz "Metalfera", postoji potencijalni kupac rudnika, koji je dobar i mogao bi da radi sa oko 120 radnika. Sada se čeka formiranje Vlade Crne Gore, kako bi se započeli razgovori oko kupoprodaje rudnika.

Na poslovima održavanja jame, obezbeđenja, ali i u administraciji, ostalo je da radi 16 radnika. Zatvaranje rudnika dodatno je usložilo izuzetno tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u Beranama.

A pokretanje proizvodnje u Beranama neće baš ići lako...

REPROLANAC

NEMA dileme, gašenje proizvodnje u beranskom rudniku, koji odlazeća Vlada Crne Gore preko resornog ministarstva iz ko zna kakvih razloga nije uključila u sistem snabdevanja Termolektrane Pljevlja, zadalo bi još jedan težak udarac izuzetno teškoj situaciji u Beranama. Jer ne treba zaboraviti, da je za ovu firmu reprolancem bilo vezano još dvadesetak firmi u opštini.

Naime, evropska regulativa mogla bi se postaviti kao nepremostiva barijera u tom poslu, jer rudnik uglja je do nedavno imao status biznis zone, pa je po tom osnovu bio oslobođen svih lokalnih poreza, prireza i ostalih naknada.

Foto M. Sekulović

- Sada to više nije moguće - kaže menadžer u Opštini Berane Vladimir Đaković, koji ističe da je Crna Gora morala svoju zakonsku regulativu da prilagodi evropskoj, koja je isključila rudarsto iz programa državne pomoći iz ekoloških razloga.

- Zbog toga je rudnik u našem gradu izgubio status biznis zone. Međutim, spremni smo da ponovo pomognemo koliko možemo. Međutim, bojim se da sada poštujući novu zakonsku regulativu, nećemo moći u meri u kojoj smo do sada to činili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima