POGREŠNE MERE PUNE KREVETE: Uprkos buktanju epidemije kovida 19 još se neće otvarati privremene bolnice

I. D. STOJADINOVIĆ

19. 11. 2020. u 06:20

ŠEF Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić kazao je da kreveti namenjeni kovid pacijentima u Kliničkom centru Crne Gore nisu popunjeni, jer imaju mogućnosti proširenja kapaciteta na odeljenjima.

ПОГРЕШНЕ МЕРЕ ПУНЕ КРЕВЕТЕ: Упркос буктању епидемије ковида 19 још се неће отварати привремене болнице

Foto Jutjub

Dodao je i da se popunjavaju kapaciteti kotorske Opšte bolnice i to kako bi se rasteretila bolnica u Baru. Sa druge strane, direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić smatra da je do popunjavanja kapaciteta zdravstvnih ustanova došlo zbog neadekvatnih mera Nacionalnog koordinacionog tela, te da se sa pravim merama kasni već dve sedmice.

- Naredne korake ćemo razmatrati na sednici kriznog tima. Toliko koliko mogu da pruže kapaciteti bolnice, za srednje teške pacijente možemo podneti u sadašnjim kapacitetima zdravstvenih ustanova. Svakako ćemo po potrebi širiti kapacitete KCCG, ukoliko bude potrebno. Za sada, u odnosu na broj hospitalizivanih, nije neki veliki broj pacijenata na respiratorima - kazao je Abdić i precizirao da je na mehaničkoj ventilaciji 36 pacijenata i da su svi životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom. - Sve više nam dolaze pacijenti sa teškom kliničkom slikom. U ovom trenutku se više od 450 pacijenata u Podgorici leči putem patronažne službe.

PODGORICA  PREDNjAČI

NAJVEĆI broj zaraženih koronom registrovan je u Podgorici, gde je, prema podacima IJZ zabeleženo 4.915 slučajeva infekcije. U glavnom gradu se svakodnevno registruje oko 300 novozaraženih, a od početka juna u tom gradu, od posledica kovida preminule su čak 72 osobe. U Crnoj Gori trenutno je aktivno gotovo 10.000 zaraženih, a broj preminulih od početka juna dostigao je cifru 396.

Direktor DZ Podgorica, Nebojša Kavarić rekao je da se kapaciteti zdravstvenog sistema popunjavaju zbog neadekvatnih mera koje je uvelo NKT, posebno u Podgorici gde patronažne službe i lekari leče 4.500 građana. Tome u prilog, naveo je, ide činjenica da je stanovnicima Podgorice, koja trenutno ima gotovo 5.000 zaraženih, dozvoljeno da se nesmetano kreću i odlaze u druge gradove, čime se infekcija širi, te da su u utorak imali novi rekord po broju pregledanih građana u kovid ambulantama - 1.480.

- Kasnimo s pravim merama već 14 dana, posebno u Podgorici. Kafići su puni, kao da se ništa ne događa. Važno je da se prvo Podgorica izoluje i spreči širenje virusa. Nadležni su merama ublažili dosadašnje naredbe i potrebno je da što pre reagujemo, jer je svaki dan važan - upozorio je Kavarić.

On je u ime Doma zdravlja zatražio da se zatvore gradovi i aktiviraju mere iz marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)