ODBACUJEM TVRDNJE O "ISTORIJSKOM FALSIFIKATU": Ambasador Božović opisao detalje neprijatnog razgovora u crnogorskom ministarstvu

Novosti online

11. 11. 2020. u 19:55

AMBASADOR Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović zatečen je stavom crnogorskih vlasti da je njegova namera da položi venac na Spomen ploču na ulazu u Stari grad u Budvi na Dan primirja - grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države.

ОДБАЦУЈЕМ ТВРДЊЕ О ИСТОРИЈСКОМ ФАЛСИФИКАТУ: Амбасадор Божовић описао детаље непријатног разговора у црногорском министарству

Privatna arhiva

Božović ističe da je iznenađen ovakvim stavom Crne Gore jer on nije postupio ništa drugačije nego što su to radili srpski ambasdori pre njega u ovoj državi u ovakvim prilikama.

- Sa čuđenjem i nelagodom primio sam činjenicu da sam sinoć kasno pozvan u Ministrstvo vanjskih polova Crne Gore gde mi je rečeno da se ta moja namera kvalifikuje kao mešanje u unutrašnje stvari i pitanja suverenosti države i nekakvih istorijskih falsifikata. To Republika Srbija i ja kao amabsador u potunosti odbacujemo. Naročito neargumentovanim smatramo pominjanje termina „istorijski falsifikat. Razgovor u ministarstvu je za mene bio izuzetno neprijatan - objašnjava Božović.

On je podsetio da je tabla u Budvi postavljena 1931. godine u vreme Kraljevine Jugoslavije, posle teškog građevinskog poduhvata, kada je napravljen put Cetinje-Budva. Ta tabla je postavljena od strane Opštine Budva, dodaje Božović, i svečano osveštana u slavu i čast svim junacima i crnogorskim i srpskim. U tom svetlu, istorijske činjenice su i više nego jasne.

- Negirati dan primirja, pobede i savezništva Srbije i Crne Gore koje su u velikom ratu kroz Mojkovačku bitku jasno, neupitno i istorisjki bile zajedno u toj pobedi, i dovoditi to u pitanje, za mene je veoma neprijatno iznenađenje. U kosulatcijama sam sa državnim vrhom Srbije, a naravno, zbog ovakvog stava zemlje domaćina, mogli smo samo da odustanemo i da odložimo polaganje venca na Spomen ploču, čekajući neka bolja buduća vremena - ističe Božović.

Kultura sećanja, odavanje počasti i pošte junacima koji su pali za slobodu i naše današnje vrednosti predstvalja najveći civilizacijski čin, navodi ambasador.

- Rekao bih i pred crnogorskom i srpskom i evropskom javnošću - Republika Srbija svedoči svoju čvrstu želju i opredeljenje da gradi najbolje moguće bratske i prijateljske odnose sa Crnom Gorom. Srbija želi da svojom politikom mira i razumevanja, na današnji dan Dan primirja pošalje poruku mira i pomirenja, kako među narodima tako i među državama. Da još jednom posvedočimo dostojnost današnjeg dana i odavanjem pošte i počasti svima onima koji to nesumnjivo zaslužuju. Sećajući se svih njih, trebalo bi da razmišljamo i o budućnosti. Kao dve moderne demokratske evropske države, koje su jedna drugoj najbliže, treba da sarađujemo ekonomski, privredno, kulturno, politički, u interesu i Srbije i Crne Gore - napominje Božović.   

Foto: Vlado Pavićević

On kaže da se nada da će nove tri pobedničke koalicije u Crnoj Gori uskoro formirati novu vladu i da će se ta nova vlada truditi da razvija najbolje odnose i sa Srbijom i sa zemljama u okruženju.

- Ono što mogu da  obećam je da će i u našoj ambasadi i u meni lično imati konstruktivnog partnera za unapređenje naših odnosa i davanje jednog novog tonaliteta koji će, nadam se, biti drugačiji, prijateljskiji i dobronamerniji nego što je sada. Uopšte ne želim da osuđujem bilo koga, samo želim da pozovem na poštovanje istorijskih činjenica, na razum, mir, zajedništvo i da se vratimo rešavanju problema građana kao što se od nas to i očekuje. I da se vratimo onome što nam je zajedničko na putu evroatlanskih integracija - rekao je srpski ambasdor u Crnoj Gori.

Kada je u pitanju tema kulture sećanja i odavanje pošte, rekao bih da je to i vanevropski, dakle svetski i civilizacijski domet kome zajedno u budućnosti moramo da damo doprinos, ističe Božović. 

- Mi nikada nismo bili istorijski suprostvljeni, naše države i vojske nisu nikada međusobno ratovale niti bile u nekakvom sukobu. Tako da milsim da samo treba mudro pogledati istorijske činjenice i oko njih zauzeti određeni stav. Ono što sam danas dobio od velikog broja srpskih organizacija je podrška i zahtev da učestvujemo u organizaciji šireg naučnog istorijskog skupa na kome bi istoričari Crne Gore, Srbije, i iz regiona, pod pokroviteljstvom srpske i crnogorske Akademije nauka, te istorijske činjenice još jednom osvetlili, kako se ne bi davalo prostora za zlonamerno tumačenje - dodao je Božović.

Božović priznaje da ga je poslednji neprijatan slučaj dodatno pogodio jer je i sam rođen u Crnoj Gori i tu zemlju doživljava najbliže moguće:

- Nikada ne bih uradio ništa na štetu i protivno interesa Crne Gore, jer bih onda radio i na štetu Srbije.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola