TUŽILAC ODMERAVA ŠTETU: Posle uništavanja arheološkog nalazišta Trlica tokom izgradnje puta

M. SEKULOVIĆ - M. DROBNjAK

09. 11. 2020. u 08:36

OSNOVNO državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet radi utvrđivanja svih činjenica i podataka u cilju ocene da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bilo kog krivičnog dela za koja se goni po službenoj dužnosti.

ТУЖИЛАЦ ОДМЕРАВА ШТЕТУ: После уништавања археолошког налазишта Трлица током изградње пута

Nalazište na lokalitetu Trlica / Foto Breznica

Ovo je odgovor portparola Osnovnog tužilaštva u Pljevljima, tužioca Nataše Bajčete, posle devastiranja arheološkog nalazišta na lokalitetu Trlica, starog oko sedam milenijuma, do čega je došlo tokom rekonstrukcije puta Pljevlja-Prijepolje.

Paleontološko nalazište Trlica lokalitet je koji sadrži fosilne ostatke sisara iz perioda donjeg i srednjeg pleistocena. Reč je o veoma značajnom nalazištu u kontekstu razmatranja tranzitne uloge Balkanskog poluostrva u ranim fazama naseljavanja Hominida u Evropu.

- U okviru građevinske dozvole i revidovanog glavnog projekta ne postoji nikakvo mišljenje ili ograničenje koje se odnosi na postojanje arheološkog nalazišta na trasi puta koja se rekonstruiše. Izvođač radova je neformalno obavešten o njegovom postojanju pa je posvetio punu pažnju realizaciji radnih operacija kako bi se sprečilo eventualno oštećenje lokaliteta - rekli su iz Vlade Crne Gore, Uprave za saobraćaj.

To je izazvalo reakciju izvršnog direktora Ekološkog društva Breznica iz Pljevalja Milorada Mitrovića, koji je i pokrenuo ceo slučaj.

- Tvrdnja da je izvođač radova prilikom izvođenja radova na arheološkom nalazištu "posvetio punu pažnju osiguranju zaštite arheološkog nalazišta Trlica" je samo pokušaj zataškavanja afere koja je otkrivena od strane nevladinog sektora, a ne od onih koji su bili zaduženi da čuvaju i vode računa o ovako značajnom nalazištu. Uzalud je sva priča i pokušaj relativizacije i minimalizacije učinjenog dela, odgovaraćete za ono što ste uradili, ne samo zbog štete koju ste napravili i koja je neprocenjiva i nenadoknadiva, već i zbog toga što će to biti nauk sledećim "izvođačima" da ne naprave nikad ništa slično ovome - poručio je Mitrović.

(NE)NADLEŽNI

IZ Centra za konzervaciju i arheologiju su saopštili da taj slučaj nije u njihovoj naldežnosti? Pa u čijoj je onda i zašto u nazivu te institucije stoje reči: "Konzervacija" i "Arheologija" - pita Mitrović. - U Upravi za zaštitu kulturnih dobara nisu upoznati sa slučajem, dakle, ne znaju ni da li je i u kojoj meri oštećeno arheološko nalazište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere