UHAPŠENI SVEŠTENIK PLAMENAC I NJEGOV SIN : Osumnjičeni da su izvršili krivično delo povreda groba (FOTO)

B.D.

08. 11. 2020. u 18:56

NAKON što je uništen nadgrobni spomenik u krugu manastira Gornji Brčeli („Manastir Petrovića“) policija je danas uhapsila sveštenika Jovana Plamenca (65) i njegovog sina Krsta (34) zbog sumnje da su izvršili krivično delo povreda groba.

УХАПШЕНИ СВЕШТЕНИК ПЛАМЕНАЦ И ЊЕГОВ СИН : Осумњичени да су извршили кривично дело повреда гроба (ФОТО)

Foto: Svetigora/Fejsbuk

 Sumnja se da je sveštenik uz pomoć sina izvršio oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice mitropolita  Arsenija Plamenca koji je tu sahranjen pre 300 godina. Uz  krivičnu prijavu sveštenik Plamenac i njegov sin sutra će biti privedeni nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru.

Sveštenik Plamenac  je prethodno danas saslušan u policiji u svojstvu građanina  povodom incidenta koji se dogodio juče u manastiru Gornji Brčeli. Nakon saslušanja Plamenac nije odgovarao na pozive novinara. 

U crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident u subotu kada  su meštani otkrili da je raskopana grobnica mitroplita Arsenija Plamenca  koji je sahranjen u porti  manastira u Gornjim Brčelima. Za sada nema potvde da li je neko imao dozvolu za ekshumaciju.

Foto: Svetigora/Fejsbuk

Sveštenik Plamenac  je  dan ranije meštanima Brčela  rekao: „To su kosti mog pretka i mogu da radim s njima šta hoću“, a snimak se pojavio i na društvenim mrežama. Meštani tvrde da je  pokojni  mitropolit Amfilohije nedavno rekao Plamencu da krstom obeleži grob Arsenija Plamenca, ali  dodaju “ nije mu odobrio da raskopava grobnicu”.

Manastir u Gornjim Brčelima poznat kao „Manastir Petrovića“ je zaštićeni spomenik kulture.

Meštani su u subotu primetili da je oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca. To je bio povod današnjeg protesta meštana u Brčelima.

 Učesnici protesta optužuju Srpsku pravoslavnu crkvu “da je preko popa Jovana Plamenca, neovlašteno i protivzakonito, čineći krivično delo, prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”.

Učesnici protesta ističu da očekuju od nadležnih institucija “da otkriju krivca za ovo nedelo”.

UNIŠTENjE I OŠTEĆENjE KULTURNOG DOBRA?

Iz Uprave policije večeras su potvrdili da su uhapšeni sveštenik  i njegov sin i da će o tome biti obavešten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog dela u odnosu na osumnjičene - krivično delo uništenje i oštećenje kulturnog dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave