SVAKI DESETI ĐETIĆ VERU BI BRANIO PUŠKOM: Istraživanje CDT, Crnogorci se uprkos novom vremenu ne odriču svojih starih navika

V. KADIĆ

04. 11. 2020. u 12:43

"NE damo svetinje" mesecima se slušalo širom Crne Gore. Verni narod ustao je protiv anticrkvenog Zakona o slobodi veroispovesti i, na sreću, mirno odbranio svetinje.

СВАКИ ДЕСЕТИ ЂЕТИЋ ВЕРУ БИ БРАНИО ПУШКОМ: Истраживање ЦДТ, Црногорци се упркос новом времену не одричу својих старих навика

Foto D. Milovanović

Istraživanje koje je ovih dana sproveo Centar za demokratsku tranziciju pokazuje da bi svaki deseti građanin Crne Gore veru branio oružjem!

- Među onima koji bi opravdali nasilje je najveći broj pripadnika pravoslavne veroispovesti - 19,3 odsto pripadnika Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), 18,2 odsto Srpske pravoslavne crkve (SPC), 10,9 odsto je onih koji se izjašnjavaju kao pravoslavni bez navođenja pripadnosti određenoj crkvi. Nakon pravoslavaca, sa tim se najviše slažu pripadnici islamske veroispovesti - 10,4 odsto. Ovakav stav nije zabeležen kod pripadnika katoličke veroispovesti - saopštili su iz CDT.

Dve trećine građana smatra da Crnu Goru treba definisati kao građansku državu, dok trećina preferira neki vid nacionalnog ekskluziviteta.

AUTOKRATA DOBAR

SKORO trećina ispitanika (31,3 odsto) autoritarni sistem ocenila je kao veoma dobar i dobar, a oko četvrtina (26,4 odsto) je tako ocenila militaristički sistem, dok 16,1 odsto ispitanika smatra da je u redu na određeno vreme suspendovati ljudska prava, ako to zahteva viši cilj.

Milena Gvozdenović, koordinatorka istraživačkog centra CDT, navodi da istraživanje pokazuje da se u Crnoj Gori potpuno bezbedno oseća 77,2 odsto ispitanika, ali više od četvrtine (26,7 odsto) veruje da je moguće da društveno-politički odnosi dovedu do nasilja. Najveća zabrinutost vlada kod Bošnjaka i Albanaca.

- Na pitanje da li su se nekada osetili ugroženo zbog drugačijeg političkog mišljenja, potvrdno odgovara skoro trećina ispitanika (31,7 odsto). Takođe, 27,6 odsto ispitanika je ukazalo da se nekada osetilo ugroženo zbog etničke pripadnosti, 24,6 odsto zbog religijske pripadnosti/ubeđenja, 23,3 odsto zbog pripadnosti političkoj partiji, 19,9 odsto zbog svog materijalnog položaja a 10,8 odsto zbog roda, navodi se u saopštenju.

U CDT-u su se bavili i dalekom prošlošću.

- Na pitanje ko je u pravu bio tokom Drugog svetskog rata, 37,7 odsto je kazalo da smatra da niko nije bio u pravu, dok 32,1 odsto nema stav prema tom pitanju. Gotovo četvrtina - 24,4 odsto je navela partizane, 3,4 odsto četnike, a 2,3 odsto zelenaše - ističe Gvozdenović.

Podeljenost je prisutna i u odnosu na dešavanja u Srebrenici, pa 42,2 odsto ispitanika smatra da bi trebalo obeležavati Dan sećanja na žrtve u Srebrenici, 44,4 odsto se ne slaže sa tim, dok 13,4 odsto nema stav po tom pitanju.

- Slična je situacija u odnosu na operaciju "Oluja", pa 39,5 odsto smatra da bi trebalo obeležavati Dan sećanja na žrtve operacije "Oluja", 47,6 odsto da ne bi, dok je 12,9 odsto neopredeljenih, navodi se u saopštenju. Svaki peti ispitanik, 21,5 odsto, ne smatra da je Crna Gora učinila pravu stvar kada se izvinila za ratne zločine Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna