POMORAC IZ BARA TRAŽI ODŠTETU OD NEMAČKE: Osumnjičen za šverc pola tone kokaina, poništen nalog za hapšenje

B. Dabić

03. 11. 2020. u 00:12

SUD u Hamburgu poništio je nalog za hapšenje pomorca iz Bara Mladena Radulovića (45) koji je u Nemačkoj uhapšen početkom maja zbog sumnje da je švercovao pola tone kokaina koji je policija pronašla na teretnom brodu “Budva”.

ПОМОРАЦ ИЗ БАРА ТРАЖИ ОДШТЕТУ ОД НЕМАЧКЕ: Осумњичен за шверц пола тоне кокаина, поништен налог за хапшење

Foto: Arhiva Novosti

Radulovićevi advokati dokazali su brojne greške tokom istrage, kao  i protivrečnosti. Sud u Hamburgu je potom utvrdio  da protiv ovog pomorca zapravo ne postoji hitna sumnja. Advokati ističu da je Radulović  bio greškom zatvoren, ima pravo i na odštetu od nemačke države.

Nakon šest meseci provedenih u nemačkom pritvoru, oslobođen je  pomorac iz Bara Mladen Radulović osumnjičen da je švercovao 500 kilograma kokaina koji je nemačka policija pronašla na teretnom  brodu “Budva”. U nedelju veče Radulović je  stigao  u Crnu Goru.

Zaplena opojne droge na brodu  koji je u vlasništvu  AD Barska plovidba dogodila se početkom maja u njemačkoj luci Hamburg. U okviru internacionalne akcije, koju su, uz sudelovanje i podršku agenata američke DEA i policije iz Velike Britanije, Portugala, Španije, Nemačke i Holandije, koordinisale crnogorske sigurnosne vlasti zaplenjena  je droga.

Od 22 člana posade ovog balka, tada je uhapšen samo Radulović kome je ovo inače bio prvi ukrcaj na brodove dugle plovidbe.

Foto: Arhiva Novosti

Dan nakon što je droga pronađena na brodu, nemački istražitelji su  dozvolili da  brod Budva utovari ugovorenu robu –pšenicu,  u luci Hamburg odakle je balk isplovio za Nigeriju. Nekoliko dana nakon hapšenja Radulovića, menadžment Barske plovidbe organizovao je smenu kompletne posade broda “Budva”.

Iako se u medijima  proletos pojavila informacija da je Radulović nemačkim istražiteljima priznao da je pronađena droga na brodu njegova, advokati, pak,  navode da se on   branio ćutanjem

- Pomorac Mladen Radulović iz Bara uhapšen je kao jedini član crnogorske posade zbog hitne sumnje za neovlašćen uvoz opojnih droga u ne malim količinama i nedozvoljene trgovine opojnim drogama u ne malim količinama. Pomorac Mladen Radulović nakon skoro šest meseci pritvora vratio u Crnu Goru, saopštili su iz njegovog pravnog tima dodajući.

- Za vreme pritvora Radulović se pozivao na svoje pravo na ćutnju sve dok nije pušten.

- Ni u jednom trenutku nije bilo saradnje s istražnim telima, tvrde branitelji  Radulovića, advokat Sebastian Bril, advokatska kancelarija dr Botner i advokat Damira Rodića.

NOVI MENADžENT U AD BARSKA PLOVIDBA

U AD Barska plovidba  koja je vlasnik teretnog broda “Budva” kažu da  su o osobađanju pomorca Radulovića saznali iz medija.

U ovoj kompaniji odbor direktora je u ponedeljak   imenovao vršioca dužnosti izvršnog direktora barske plovidbe.
Za v.d izvršnog direktora izabran je Sekretar društva Mirsad Tršić, nakon što je mandat istekao dosadašnjem direktoru Tihomiru Mirkoviću

Radulović je uhapšen 2. maja, kasno uveče, nakon što su nemački policajci pretresli brod  kad  je uplovio u hamburšku luku. 

Akcija je počela  u martu, kada je, prema saznanjima crnogorske policije, dogovoreno da će kokain vredan oko 20 miliona evra biti istovaren u Hamburgu. To je bila prva zaplena droge na crnogorskom teretnom  brodu koji je u vlasništvu Barske plovidbe

Podsetimo, u ovoj državnoj kompaniji u maju su  kazali da su “ zatečeni” zbog zaplene droge na brodu “Budva”. Nakon neprijatne vesti da je na “Budvi” pronađeno 500 kilograma kokaina, od agenta broda iz Hamburga nekoliko dana kasnije je stigla ohrabrujuća informacija  “neće biti zadržavanja broda u nemačkoj luci, niti zabrane isplovljavanja”.

U vlasništvu kompanije “Barska plovidba”su teretni brodovi  “Bar” i “Budva”. Od kada su porinuti, pre šest godina, teretni brodovi Barske plovidbe su u najmu kompanije "Si Pionir (Sea Pioneer)” iz Londona, čiji je vlasnik biznismen iz Turske. Menadžment AD "Barska plovidba" i "Si Pionir” obnovili su 2018.godine ugovor o najmu teretnih brodova "Bar" i "Budva".

U BRAZILU DROGA UKRCANA NA BROD U  SA ŠEĆEROM

Podsetimo, pretresom broda u Hamburgu u jednom od delova teretnog prostora, sakriven iza pregrade koja ima metalni poklopac osiguran sa desetak velikih šarafa, pronađeno je ukupno 500 kilograma kokaina upakovanog u vodootporne vreće. Prema pisanju nemačkih medija, tu su bili i konopi, plutače i GPS predajnik, pa je policija zaključila da droga uopšte nije ni trebalo da stigne u Hamburg, već da je pre uplovljavanja u luku Hamburg trebala da bude izbačena sa broda u more tokom njegovog prolaska pored holanske i nemačke obale. Istražitelji su naveli i pretpostavku, prema pisanju nemačkih medija, da je droga    trebala biti pokupljena brzim gliserima.

Prema ranijim saznanjima,  droga je na teretni brod “Budva” ukrcana u brazilskoj luci Santos, zajedno sa rasutim šećerom koji je crnogorski brod prevezao za luku Kazablanka. Šećer je iskrcan u Maroku, a na brodu je ostalo skriveno pola tone droge, koju je u Hamburgu zaplijenila nemačka policija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a