DRITAN NE DA MUP SRBIMA: Sapunici oko formiranja nove vlade u Crnoj Gori nikako se ne nazire kraj, novi čin oko raspodele resora

V. KADIĆ

28. 10. 2020. u 22:00

LIDERI Demokratskog fronta i SNP prihvatili su načelno ponudu Zdravka Krivokapića o podeli resora u novoj vladi Crne Gore. Oni su o tome pisanim putem obavestili mandatara ističući da su spremni da se odreknu ministarstva nauke, kako bi se vlada što pre formirala, predlažući da to ministarstvo pripadne nestranačkoj ličnosti.

ДРИТАН НЕ ДА МУП СРБИМА: Сапуници око формирања нове владе у Црној Гори никако се не назире крај, нови чин око расподеле ресора

Foto EPA

Načelni dogovor podrazumeva da će Nova srpska demokratija, koja je članica koalicije "Za budućnost Crne Gore", imenovati predstavnike za resore policije, ekonomije i građevinarstva. Međutim, na ovu raspodelu neočekivano je reagovao Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA (koalicija "Crno na bijelo"), poručujući da oko sektora bezbednosti nema diskusije.

- Koncept ekspertske vlade je najbolje rešenje i ostajemo u potpunosti privrženi toj ideji. Oko sektora bezbednosti nema diskusije, a to podrazumeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima Crne Gore - napisao je Abazović na "Tviteru".

Funkcioner i poslanik NSD Slaven Radunović kaže, za "Novosti", da su u toj stranci kao i Demokratskom frontu iznenađeni ovakvom reakcijom Abazovića, s obzirom na to, kako kaže, da već desetak dana sve tri koalicije pregovaraju sa mandatarom o podeli resora u čemu je aktivno učestvovala i URA:

OHRABRENjE NA "TVITERU"

IAKO pojedini koalicioni partneri u odgovoru na moju inicijativu nisu dostavili predlog kandidata za ponuđene resore, ohrabren sam učinjenim napretkom u sastavljanju vlade, posebno činjenicom da koalicije načelno prihvataju da resore treba da vode pre svega stručni ljudi - napisao je na "Tviteru" Krivokapić, dodajući da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj vladi moraju proći proveru kompetencija za funkciju na koju su predloženi.

- Priča Abazovića da oni prihvataju samo ekspertsku vladu izgleda kao plod nekih pritisaka od krugova bliskih URA. Što se tiče resora unutrašnjih poslova, već više dana je crnogorskoj javnosti poznato da je mandatar taj resor opredelio Demokratskom frontu, odnosno Novoj srpskoj demokratiji. Bilo bi korektno da naši koalicioni partneri iz URA daju dodatna pojašnjenja u čemu je problem. Posebno u duhu činjenice da nijedna od stranih ambasada na koje se pozivaju nije iznela bilo kakve rezerve prema takvom rešenju. Mi iz DF što se toga tiče ne držimo do mišljenja ambasada jer smatramo da je izborna volja građana nešto što treba da opredeli izgled buduće vlade Crne Gore.

Na pitanje kako ocenjuje poruku Abazovića da neće dozvoliti "bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima Crne Gore" naš sagovornik odgovara:

- Potpisan je Sporazum o principima nove vlade Crne Gore odmah nakon izbora. Stavili smo moratorijum na razlike među koalicionim partnerima i s obzirom na tu činjenicu mislimo da je neumesno više potencirati tu priču ko bi da proda Crnu Goru ili da je negde odnese, jer od toga nema ništa.

U daljoj raspodeli resora, Pokret za promene imenovaće predstavnike za funkciju potpredsednika za demokratsku tranziciju i reforme i ministarstvo prosvete. Demokratska narodna partija trebalo bi da preuzme portfelje saobraćaja i javne uprave, dok će SNP imenovati svoje predstavnike za ministarstva zdravlja i sporta, poručili su lideri ove četiri stranke članice pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore". Oni su zajednički odlučili da vrate ponuđeno ministarstvo nauke, kao i druge dve funkcije u vladi - ministra finansija i generalnog sekretara Vlade.

Prema saznanjima "Novosti" koalicija "Mir je naša nacija" Alekse Bečića, dobiće potpredsedničko mesto i ministarstvo pravde, dok URA najviše interesovanje pokazuje za bezbednosni sektor, potpredsednika Vlade i resor kulture, dok će se Albanska lista zadovoljiti ministarstvom turizma.

NEZVANIČNI KANDIDATI

U JAVNOSTI su procurila imena eventualnih kandidata koji bi mogli da pokriju ministarska mesta u budućoj vladi. Iz DF se pominju lideri tog saveza Nebojša Medojević, Andrija Mandić (na slici) i Milan Knežević, kao i poslanici Milutin Đukanović i Slaven Radunović. Medojević je navodno kandidat za potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju i reformu, Mandić za Ministarstvo unutrašnjih poslova, a Knežević za Ministarstvo saobraćaja. Đukanović je kandidat za Ministarstvo ekonomije, a Radunović za Ministarstvo planiranja prostora i građevinarstva, Branka Bošnjak za Ministarstvo prosvete. Koalicija "Mir je naša nacija", kandidovala je Dragana Krapovića iz Demokrata za šefa diplomatije, a Moma Koprivicu iz iste partije za Ministarstvo pravde..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!