NAROD OTERAO MINOBACAČE: Ministarstvo odbrane odložilo vojnu vežbu na poligonu na Sinjajevini

V. KADIĆ

22. 10. 2020. u 07:20

STOČARI, ekolozi, ljubitelji prirode odahnuli su posle nekoliko dana zebnji da će se na planini Sinjajevini održati vojna vežba Vojske Crne Gore u gađanju iz minobacača 82 mm i 120 mm i haubica, na Savinim vodama, lokalitetu Margita.

НАРОД ОТЕРАО МИНОБАЦАЧЕ: Министарство одбране одложило војну вежбу на полигону на Сињајевини

Foto privatna arhiva

Ministarstvo odbrane odložilo je najavljene aktivnosti na toj planini. Saopštili su da su informisali nadležne institucije kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti sa ciljem da se vojna vežba organizuje u najkraćem roku.

Na tenzije koje su se zbog odbrane životne sredine podigle ovih dana reagovao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je rekao da u Crnoj Gori, kada je reč o poligonu Sinjajevina, mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vežbanjem.

- To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila - izjavio je Stoltenberg.

Načelnik Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nisu stekli uslovi za vežbu, ali da će vojska na tom terenu u budućnosti nastaviti svoje aktivnosti.

- Vojska mora da vežba na svojoj teritoriji, ali ne želimo da se konfontiramo sa narodom - kazao je Pantović.

OSTAJU NA STRAŽI

IZ Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" kazali su da narodne straže i patrole, ostaju aktivne do daljnjeg.

Navode da u širem "kriznom pojasu" nisu primetili nikakav vojni logor osim što su okupljeni narod nadletali helikopteri.

- Ne mrdamo sa Margite, pa i da nas nišane minobacačima - kaže Milan Sekulović iz ove GI.

U međuvremenu je usledilo reagovanje Ministarstva odbrane:

- Obaveštavamo javnost, odnosno medije i nevladine organizacije koje su izrazile interesovanje da prisustvuju vežbi na Sinjajevini da se sutrašnji prikaz vojne vežbe odlaže dok se za to ne steknu uslovi - navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Odlaganje vojne vežbe na Sinjajevini značajna je pobeda građana i ekološke Crne Gore, ocenio je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

- Rečeno, učinjeno! Vojne vežbe na Sinjavini neće biti! Značajna pobeda građana i ekološke Crne Gore. Nakon samo jednog sastanka, sve se promenilo. Zato je dobro imati podršku naših međunarodnih partnera. Idemo dalje, čeka nas još posla - napisao je na "Tviteru" Abazović.

Branitelji Sinjajevine već nekoliko dana i noći provode na "kriznom" terenu. Okupljaju se Kolašinci, Šavničani, Mojkovčani, Podgoričani, Nikšićani, Danilovgrađani koji su organizovali straže pod nebom i uz logorsku vatru. Iako se temperatura spustala noću ili u ranu zoru po nekoliko celzijusa, to nije ometalo ljude da ostanu na Sinjavinu i čekaju vojsku da im se odupru golim rukama i željom da granate zaobiđu njihove pašnjake.

Minulih dana ove gorštake obilazili su predstavnici nove parlamentarne većine koji su im dali podršku u njihovom jedinom zahtevu da spasu planinu od koje im život zavisi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)