VUČIĆ POSLAO AMFILOHIJU SPECIJALNI TIP RESPIRATORA: Mitropolitu stigla pomoć u borbi protiv virusa

Novosti online

19. 10. 2020. u 16:31

MITROPOLIT Amfilohije je 6. oktobra primljen na bolničko lečenje na odeljenju pulmologije Kliničkog centra Crne Gore nakon što je test pokazao da je pozitivan na korona virus.

ВУЧИЋ ПОСЛАО АМФИЛОХИЈУ СПЕЦИЈАЛНИ ТИП РЕСПИРАТОРА: Митрополиту стигла помоћ у борби против вируса

Foto: N. Skenderija

Juče je objavljeno da Amfilohije prima lek remdesivir koji je još nedostupan ostalim korona bolesnicima u Crnoj Gori, a prema tvrdnjama više izvora iz Srpske pravoslavne crkve predsednik Srbije Aleksandar Vučić je mitropolitu navodno poslao specijalni tip respiratora koji zasad ne postoji u Crnoj Gori, ali ni u redovnom državnom zdravstvenom sistemu Srbije.

Mitropolija crnogorsko-primorska je 11. oktobra saopštila da Amfilohije od početka lečenja "nema potrebu" za dodatnim kiseonikom.

Ambasada Republike Srbije u Crnoj Gori je prethodno 9. oktobra objavila da su Vučić i Amfilohije telefonski razgovarali.

Ambasador Srbije Vladimir Božović rekao je da je po savetu lekara posredovao između njih i kabineta predsednika Vučića.

Privatna arhiva

- Po savetu i predlogu lekara koji izuzetno savesno i profesionalno leče Mitropolita Amfilohija kao ambasador Srbije sam posredovao između njih i kabineta predsednika Vučića i Srbija je odmah obezbedila lek remdesavir i nešto kasnije jedan uređaj za kiseonik za potrebe lečenja Mitropolita. Ja sam lično preuzeo taj lek i predao ga postupajućoj doktrorki dok su aparat preuzeli predstavnici Kliničkog centra Crne Gore. Ne vidim tu ništa loše ni zakulisnog kako se sada želi nedobronamerno predstaviti od nekih medija. Pre toga sam bio na zvaničnom sastanku sa direktorom Kliničkog i postupajućim lekarima koji su se složili i odobrili eventualnu nabavku svega neophodnog kao i eventualnu posetu tima lekara iz Srbije ako bi bilo potrebe. Lekari su zbog praktičnih razloga uspostavili direktnu i neposrednu komunikaciju sa dr. Stevanovićem načelnikom Infektivne klinike iz Beograda kao i dr Matijaševićem iz Instituta u Sremskoj Kamenici koji pregledali svu dokumentaciju i dali svoje kolegijalno mišljenje.

Ovim putem se i njima kao i svim lekarima koji leče Mitropolita Amfilohija kao i sve obolele od covida 19 još jednom zahvaljujemo i iskazujemo divljenje za sve što rade u lečenju obolelih. Takođe ističemo da se ovako slično postupalo i postupa i u lečenju ostalih pacijenata i građana Crne Gore, kada im je bila neophodna pomoć, koji su se obratili Ambasadi Srbije u Podgorici ili direktno zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji bez obzira na naciju, veru ili političku pripadnost - rekao je Božović.

(Borbe.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati