ZATVORENE ŠKOLE I KAFANE, NEMA NI KUĆNIH POSETA: Kovid hara Crnom Gorom - pooštrene mere u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku

I. D. S.

19. 10. 2020. u 00:00

OD danas se u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i na Žabljaku primenjuju pooštrene mere za sprečavanje širenja epidemije.

ЗАТВОРЕНЕ ШКОЛЕ  И КАФАНЕ, НЕМА НИ КУЋНИХ ПОСЕТА: Ковид хара Црном Гором - пооштрене  мере у Будви, Цетињу, Колашину, Улцињу и на Жабљаку

Foto D. Milovanović

Te mere podrazumevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata i zabranu okupljanja u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje. Istom odlukom u tim opštinama zatvorene su i škole, pa đaci od danas nastavu prate od kuće.

Nezadovoljstvo novom merom već juče su izrazili budvanski ugostitelji, koji su od Nacionalnog koordinacionog tela zatražili da preispitaju odluku, navodeći da oni nisu jedini krivci za lošu epidemiološku situaciju. Dali su im rok od 48 sati za revidiranje odluke o zatvaranju ugostiteljski objekata, poručivši da bi ta mera bez posla ostavila oko 2.000 radnika.

Vido Markićević, Foto arhiva

Predsednik Udruženja budvanskih ugostitelja Vido Markićević kazao je da nisu saglasni sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata, navodeći da postoje branše kojima je rad dozvoljen.

- Žao nam je što je epidemiološka situacija u Budvi takva kakva jeste, ali mi smo se od prvoga dana pridržavali svih mera NKT-a. Nijedan naš kolega, niti jedan zaposleni nije bio zaražen virusom korona. Ova mera će dodatno usložiti naše poslovanje. Bojim se pošto smo prethodnih šest-sedam meseci trpeli ekonomski udar, bili odgovorni, držali radnike, da nećemo moći da izdržimo ovu meru. Mnogi ugostitelji neće moći da se oporave i nastave da rade. Bojim se da će doći do velikih protesta naših radnika, jer nećemo moći da isplatimo plate - poručio je Markićević.

PODGORICA POD KLjUČEM

STOPA obolevanja od korone u pet opština u kojima su uvedene oštrije mere je iznad 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u "grupu tri" opština u kojima će se u narednih 14 dana primenjivati pooštrene protivepidemijske mere. Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, kazao je da su velike šanse da se ovih dana rigoroznije mere - zatvaranje škola i ugostiteljskih objekata - uvedu i za glavni grad Crne Gore. Odluku o tome, kako je rekao, doneće nakon što stignu rezultati uzoraka koji su na analizu poslati u Nemačku, ali "računa da će doći do zaključavanja Podgorice" .

Ugostitelji tvrde i da podaci koji predstavljaju kumulativnu incidenciju obolevanja po glavi stanovnika za Budvu nisu ispravni, jer, kako tvrde, u tom gradu je evidentirano 32.000 zdravstvenih knjižica, a IJZCG je računao na 20.000 stanovnika. Stoga, kako su istakli, nadležnim organima daju rok od 48 sati da se preispitaju podaci i da na osnovu toga donesu nove odluke. U slučaju da na snazi ostane odluka da se svi ugostiteljski objekti u Budvi zatvore, ugostitelji zahtevaju od Vlade da im se obezbede subvencije i to ne u iznosu od 50, već 100 odsto zarade, kako bi mogli da isplate radnike.

Članovi NKT-a na sednici, Foto Vlada CG, gov.me

Od danas su i škole u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i na Žabljaku zatvorene i nastava će se u narednom periodu odvijati na daljinu, po principu sistema "semafora" koji je usvojilo Ministarstvo prosvete. Takođe, danas je na snagu stupila i naredba kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama jednom od roditelja deteta koje nije starije od 11 godina i deteta sa posebnim obrazovnim potrebama obezbeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Kada su u pitanju vrtići i kako će se na njih odnositi sistem "semafora", iz Ministarstva prosvete je ranije ovog meseca saopšteno da će se te ustanove posebno tretirati i da će o svakoj eventualnoj izmeni u njihovom radu javnost biti blagovremeno obaveštena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)