MANDIĆ I KNEŽEVIĆ LIDERIMA MANJINA: Pomirenje za budućnost

Tanjug

18. 10. 2020. u 22:46

LIDERI Demokratskog fronta, članice nove vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević pozvali su danas lidere Bošnjačke stranke Rafeta Husovića i albanskih stranaka Gencija Nimanbegua i Nika Đeljošaja na otvoreni razgovor za pomirenje i prevazilaženje problema iz prošlosti.

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ ЛИДЕРИМА МАЊИНА: Помирење за будућност

Milan Knežević i Andrija Mandić / Arhiva

Oni su istakli da je došlo novo vreme, slobodnije za sve i da se zbog izgovorenog ne dele i ne udaljavaju, prenose Vijesti.

"Kao politički predstavnici srpskog naroda procenjujemo da je ovo onaj važni trenutak kada je neophodno da počnemo otvoreni razgovor o svemu korisnom za Crnu Goru i naše narode u njoj. Pomirenje za budućnost, to je naša politika u koju Vas želimo uveriti", navodi se u inicijativu koju su potpisali Mandić i Knežević.

Oni su naglasili da je ova inicijativa važna za istinsko razumevanje, za međusobno poštovanje, prevazilaženje nedostataka poverenja u politički proces i mogućnost iskrenog dogovora između srpskog naroda s bošnjačkim i albanskim narodom u Crnoj Gori.

"Smatramo da narodi Crne Gore treba da budu priznati i ravnopravni, bez obzira na brojnost. Mi vas, kao bivši režim, ne vidimo kao sredstvo za očuvanje buduće vlasti, već kao istinske partnere u kreiranju buduće vlasti i u zajedničkom rešavanju svih nagomilanih problema koji su nadvili nad našom Crnom Gorom", navodi se u inicijativi.

Mandić i Knežević su podvukli da ne žele da iskoriste mogućunost i trenutak u kome Srbi u Crnoj Gori prvi put posle mnogo godina mogu da utiču na kreiranje društveno-političkih kretanja i da prigrabe što više vlasti, već da zajedno s manjinskim narodima, u otvorenom razgovoru, pokušaju da pronađu najoptimaliji model suživota koji će se oslanjati na tradiciji građanskih sloboda.

"Želimo da zajedno vodimo računa o privrednoj, verskoj, prosvetnoj i kulturnoj ravnopravnosti naših naroda. Naš dogovor treba da bude naš novi početak i verujemo da on treba da bude na korist svima, na dobro i svim drugim narodima u ovoj državi", naveli su Mandić i Knežević.

Oni su naglasili da su posvećeni svim vrednostima tradicionalne evropske demokratije i napretku Crne Gore i da su uvereni u važnost "budućih razgovora i iskreno ubeđeni u njihovu korisnost za sve građane".

"Ovaj novi početak našeg dijaloga, koga sami osmišljavamo i pokrećemo u Crnoj Gori, verujemo da može dobro poslužiti i svim našim sunarodnicima u regionu, gde se naši narodi dodiruju i žive jedni sa drugima... Šaljemo snažnu poruku da pomirenje za budućnost nije vrednost koja važi samo za jedan prostor i za jednu državu", zaključuje se u pismu Mandića i Kneževića kao srpskih političkih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri