ĆERAJU ME JER SAM SRPKINJA! Suspendovana učiteljica Osnovne Škole "Jugoslavija" iz Bara, Rada Višnjić, govori za "Novosti"

V. KADIĆ - B. DABIĆ

17. 10. 2020. u 08:35

VEĆ devet meseci od odlazećeg ministra prosvete u Crnoj Gori Damira Šehovića doživljavam progon po nacionalnoj osnovi, zbog srpskog identiteta, ali i mobing na radnom mestu od direktorke Biljane Vukmanović, protiv koje više kolega iz škole vodi sudski proces, takođe zbog mobinga. Tužiću ministra Šehovića za progon po nacionalnoj osnovi, kao i direktorku koja me je suspendovala pre dokazivanja krivice.

ЋЕРАЈУ МЕ ЈЕР САМ СРПКИЊА! Суспендована учитељица Основне Школе Југославија из Бара, Рада Вишњић, говори за Новости

Učiteljica Rada sa đacima / Foto privatna arhiva

Ovako za "Novosti" govori učiteljica Osnovne škole "Jugoslavija" iz Bara, profesorka razredne nastave Rada Višnjić, koja preživljava nesvakidašnji progon i to samo zato što je pozvala putem vajber-grupe V-2 odeljenja učenike na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira koji je održan 4. oktobra. U poruci je navela:

"Draga deco, danas je moleban u Hramu Sv. Jovana Vladimira u 18 časova, za srećan početak škole, da se molimo za dobro učenje. Ja idem svake godine, i večeras ću biti tamo. Volela bih da mi se pridružite, ko može. Naravno, ne obazirući se na to ko je koje vere."

Da je učiteljica Višnjić privremeno suspendovana sa posla do okončanja postupka koji se protiv nje vodi, saopštila je direktorka škole Biljana Vukmanović.

- Nakon saznanja o dešavanjima istog dana, 6. oktobra 2020. godine, protiv zaposlene Rade Višnjić, shodno zakonskim odredbama, pokrenut je postupak utvrđivanja odgovornosti, a potom doneseno rešenje o privremenoj suspenziji do okončanja postupka, počev od 8. oktobra 2020. godine - navodi se u saopštenju.

Višnjićeva učestvovala u litijama / Foto privatna arhiva

PODRŠKA

KAO i u prvom slučaju kada je učiteljica Rada Vušnjić bila suspendovana zbog toga što je dozvolila učenicima da crtaju "štrumpfove" na trobojci, podrška roditelja, ali i drugih građana Bara, rodnog Nikšića, Golije, Podgorice stižu na adresu profesorke. Na "Fejsbuku" grupa "Pravda za Radu" zatrpana je podrškama suspendovanoj učiteljici, uz osudu zbog progona časnog pedagoga.

Vukmanovićeva je poručila da zbog "regularnosti postuka", kao i prethodnog puta, ona neće davati izjave za medije.

- Moja suspenzija na radnom mestu pre nego se dokaže da sam kriva, nezakonita je! Samo sam prosledila informaciju o molebnu učenicima uz predložene mere NKT, čime nisam učinila nikakvo prekršajno delo - kaže Višnjićeva.

Profesorka je, dodaje, dobila podršku Srpskog nacinalnog saveta u Crnoj Gori, dok je na "Fejsbuku" otvorena stranica "Pravda za Radu", a pokrenuta je peticija za njeno vraćanje na posao.

- Obratila sam se i zaštitniku ljudskih prava u molbi da se moj progon zaustavi. Od Sindikata prosvete nemam podršku, ali imam od mnogobrojnih prijatelja i roditelja mojih učenika. Nadam se da će podrška stići i od predstavnika buduće vlasti. Verujem da će sa konstituisanjem nove vlade prestati rat koji je odlazeći režim vodio protiv naše crkve - navodi Višnjićeva. - Postala sam žrtva Đukanovićevog režima, kao i mnogi drugi građani Crne Gore i zato pozivam državne institucije i predstavnike nove vlasti da reaguju i zaštite me od progona, kao i mnoge druge sunarodnike koji godinama i decenijama preživljavaju sličnu sudbinu i to samo zato što su vere pravoslavne, poštovaoci Srpske pravoslavne crkve, osećaju se Srbima i govore srpskim jezikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri