MILUTIN ĐUKANOVIĆ: Crna Gora se suočava sa sunovratom ekonomije

V.K.

14. 10. 2020. u 18:11

- CRNA Gora se suočava sa sunovratom ekonomije, koji udružen sa pandemijom Kovida -19 i sa njom povezanim posledicama, čini persepektivu male države izuzetno lošom, a sa čim treba da se suoči nova Vlada Crne Gore. Javni dug će na kraju ove godine dostići 4 milijarde evra, što će predstavljati gotovo 100 odsto BDP-a.

МИЛУТИН ЂУКАНОВИЋ: Црна Гора се суочава са суновратом економије

Foto: V.K.

Prema prognozama MMF -a, ekonomija Crne Gore će u ovoj godini oslabiti 12 odsto, što čini najveći pad ekonomije u Evropi, nakon Španije, gde se očekuje smanjenje BDP-a od 12.1 odsto. Da nije u pitanju procena samo jedne relevantne svetske institucije, govori i prošlonedeljna procena Svetske banke, koja očekuje pad bruto proizvoda Crne Gore od 12,4 odsto. U suštini, očekuje se najdublja recesija u posljednjih nekoliko decenija, izjavio je Milutin Đukanović, predsednik Izvršnog odbora Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a.

On podseća da za razliku od Crne Gore, njen sused Srbija, sa kojom je Crna Gora, kako navodi, do nedavno živela u zajedničkoj državi, se nalazi u ovom periodu među najotpornijim ekonomijama u Evropi. Za nju MMF kaže je na prvom mestu po stopi razvoja u Evropi, zajedno sa Norveškom, Litvanijom i Irskom.

-Naravno da ne pominjemo slučajno Srbiju, već govorimo o tome kako jedna dobra ekonomska politika može da unapredi stanje u državi, a kako jedna loša politika može da je unazadi.Nova Vlada Crne Gore će imati težak posao i građani moraju da znaju da neće biti lako, nego da ćemo imati teške izazove, ali da ćemo konačno moći biti uspešni kao i drugi. Naš posao je da uspostavimo odgovornu Vladu sa snažnom političkom podrškom, koja će u procesu oporavka crnogorske ekonomije i kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije stvoriti pretpostavke da ovo bude zemlja i društvo koje ide samo napred. Što se tiče nas iz DF-a, mi smo potpuno spremni da se uhvatimo u koštac sa svim izazovima i da Crnu Goru učinimo spremnom da krene napred i da u kratkom vremenskom roku, po ekonomskim rezultatima, uđe u ekonomsku trku  sa Norveškom, Irskom i  Litvanijom, poručio je Đukanović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)