POVREDILI PRAVA VLADIKE Policija zadržala Joanikija i sveštenike u ponižavajućim uslovima

Tanjug

14. 10. 2020. u 12:04

UPRAVA policije je povredila ljudska prava sveštenika, među kojima je i vladika Joanikije, a prema nalazima Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, sveštenstvo je zadržano do 72 časa u ponižavajućim uslovima, pišu podgoričke Vijesti, koje prenose izveštaj Zaštitnika za ljudska prava u koji su imale uvid.

ПОВРЕДИЛИ ПРАВА ВЛАДИКЕ Полиција задржала Јоаникија и свештенике у понижавајућим условима

Foto: N. Skenderija

Reč je o izveštaju o privođenju vladike Joanikija i osam sveštenika 12. maja, kada je veliki broj vernika u Nikšiću proslavljao dan Svetog Vasilija Ostroškog, dok su na snazi bile mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT) o zabrani okupljanja.

U zaključcima zamenica Zaštitnika Zdenka Perović je preporučila Upravi policije i Osnovnom državnom tužilaštvu da privedeni, na primer, treba da budu smešteni isključivo u skladu sa predviđenim kapacitetima.

Ukazala je da u svom budućem radu, kada je reč o postupanju i prikupljanju informacija od građana, policija treba da radi u optunosi u skladu sa Zakonom.

Institucija zaštitnika, navodi se, takođe je utvrdila da ni pozivanje sveštenika u službene prostorije CB-a radi prikupljanja obaveštenja od građana, nije obavljeno u potpunosti skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Po uručivanju poziva, sveštenicima je saopšteno da odmah pođu u zgradu CB službenim vozilima.

Uprkos tome što je policijskom službeniku više puta rečeno da će sva pozvana lica u pratnji advokata doći narednog dana, službenik CB je insistirao da dođu odmah, navodeći da je dobio takvu naredbu od pretpostavljenih.

Zaštitnik ukazuje da ovakvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa odredbama ZKP-a, jer zakonska odredba jasno ukazuje da se građaninu mora prethodno omogućiti da se sam odazove na poziv.

Osnovnom državnom tužilaštvu je preporučeno da u rešenju o zadržavanju, treba da bude uračunato sve vreme koje je osoba prethodno provela u službenim prostorijama UP, što u slučaju vladike Joanikija i osam sveštenika nije bio slučaj.

Analizirajući vreme njihovog zadržavanja, Zaštitnik je uvidom u službenu evidenciju našao da su sveštenici pristupili čitava dva sata ranije u odnosu na vreme koje je tužilac, u rešenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!