PREDLOG NOVE VLADE DO 8. NOVEMBRA: Đukanović kapitulirao, predložio Krivokapića za mandatara

V. KADIĆ

09. 10. 2020. u 07:13

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović bez odlaganja će uputiti predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću zvaničan predlog da mandatar nove vlade bude lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

ПРЕДЛОГ НОВЕ ВЛАДЕ ДО 8. НОВЕМБРА: Ђукановић капитулирао, предложио Кривокапића за мандатара

Foto: predsjednik.me

Ovaj potez, u kome većinska Crna Gora vidi kapitulaciju Đukanovića i njegovog DPS, dogovoren je na jučerašnjem sastanku šefa države i trojice lidera pobedničkih koalicija u Podgorici. Konsultacije su počele kratkim i hladnim "epidemijskim" pozdravom pesnicama, a protekle su u tehničkom i uglavnom protokolarnom razgovoru.

Predsednik Đukanović odao je priznanje nosiocima lista za postizanje sporazuma koji su potpisali odmah nakon izbora.

- Izborni proces i tranzicija vlasti rezultat su višegodišnjeg napora institucionalnog državnog okvira. Naše društvo ovim pokazuje zrelost. Na izborima nismo odlučivali o državi i zato ne smemo dozvoliti da je bilo ko ugrozi. Verujem da će nova vlada nastaviti sa investicijama i borbom protiv korone. Izveštaj Evropske komisije pokazuje da su urađene značajne reforme, a verujem da će nova vlada iskoristiti ovaj dokument za njihov nastavak - kazao je Đukanović, poručujući novom mandataru da će biti otvoren za svaki vid saradnje.

Kandidat za mandatara Zdravko Krivokapić izjavio je da će do 8. novembra ponuditi predlog za novu vladu.

Predsednik Crne Gore nije želeo da odgovori da li će potpisati izmenjeni zakon o slobodi veroispovesti, uz opasku da želi prvo da vidi u kom obliku će on stići do njega. Đukanović je ostao nedorečen i oko pitanja da li će podneti ostavku na kongresu DPS, kojoj, kako je naveo, sledi analiza kadrovskih promena.

Predsednik Crne Gore nije želeo da odgovori da li će potpisati izmenjeni zakon o slobodi veroispovesti

- Vrlo brzo ćemo uputiti Skupštini predlog nove vlade. Imamo još jednu obavezu, a to je da sagledamo integralni sistem čitave uprave i da do 8. novembra dogovorimo sastav vlade. Danas je ogrejalo sunce posle kiše, tako će i Crna Gora da izgleda posle četiri godine našeg mandata - kazao je Krivokapić.

Foto: predsjednik.me

Đukanović i Krivokapić pozdravljaju se u skladu sa merama

On je najavio da će u toku dana uputiti pozive svim strankama nacionalnih manjina da daju svoj doprinos u formiranju nove vlade.

- Današnji dan je još jedan dan pobede demokratije. Sve je jasno - narodna pobeda doživela je formalizovanje. Dobili smo otvoren, jasan, konkretan odgovor predsednika Đukanovića - rekao je Krivokapić.

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić rekao je da očekuje kohabitaciju u najboljem interesu Crne Gore.

Konsultacije su počele kratkim i hladnim "epidemijskim" pozdravom pesnicama

- Deo obaveza je na Krivokapiću da krene u koncipiranje i predlaganje programa i sastava vlade. Očekujem od svih da pokažu partnerski i kolegijalni odnos koji odgovara istorijskom momentu u kojem se nalazimo. Sa nestrpljenjem očekujem predlog za sastav nove vlade, nakon čega ću sazvati sednicu - kazao je predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je Đukanović prihvatio realnost, a da je najteži deo posla na mandataru.

- Dobili smo obećanje od predsednika da neće biti opstrukcije. Mislim da će ostati na tome, jer svađe nam više ne trebaju - rekao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)