KONOBARI STRAHUJU OD OTKAZA: Na nove restriktivne mere NKT nikšićki ugostitelji odgovorili protestom

V. KADIĆ

29. 09. 2020. u 07:11

NIKŠIĆ, drugi centar po broju stanovnika u Crnoj Gori, sa 1.423 zaražene osobe od 12. do 25. septembra prvi je na listi po broju obolelih.

КОНОБАРИ СТРАХУЈУ ОД ОТКАЗА: На нове рестриктивне мере НКТ никшићки угоститељи одговорили протестом

Protest u Nikšiću

I broj obolelih od korone svakodnevno se uvećava. Zbog toga je Nacionalno koordinaciono telo donelo nove restriktivne mere za suzbijanje zaraze, pa je u ovom gradu, kao i u drugima ograničeno kretanje stanovništva, a zatvoreni su i ugostiteljski objekti.

Više od stotinu vlasnika ugostiteljskih objekata u Nikšiću i njihovih radnika, okupili su se ispred zgrade Opštine iskazujući svoj revolt prema merama Nacionalnog koordinacionog tela (NKT) za zarazne bolesti. Jedna od mera je i zatvaranje ugostiteljskih objekata, bar do 12. oktobra.

Dobri duh Nikšića duže od 100 godina čine kafane koje su ujedno i mesta pozorišta, kulture, kreativnosti, ali i privrede od koje žive hiljade Nikšićana, ističu ovdašnji ugostitelji. Oni dodaju da za tako veliki broj kovid pozitivnih u gradu pod Trebjesom nisu krivi ugostiteljski objekti. I da će ukoliko mere ostanu na snazi, biti prinuđeni da otpuštaju radnike, jer teško se sami mogu izboriti sa ionako teškom ekonomskom situacijom. Oni očekuju, osim države i pomoć Opštine.

- Nismo mi krivi što je zdravstveni sistem došao do ovog stadijuma. Jedino od čega živimo je ugostiteljstvo. Mi smo jedina branša koja je zlostavljana kroz ceo ovaj period - izjavo je Dalibor Petković. - Lično, ne osećam se nimalo odgovornim da sam na bilo koji način pogoršao epdemiološko stanje u Nikšiću, tako da treba da nam se pomogne na bilo kakav način. Ne kao prošli put što je uradila Opština, jer to nije bila pomoć već prazna priča.

Ogorčenje ne krije ni Vasilije Grgur, konobar, kome je taj posao jedini izvor prihoda da prehrani porodicu.

- U prvom talasu korone ugostiteljski radnici bili su najviše pogođeni. Plašim se da ne dođe do opuštanja radnika, što bi za moju familiju bilo pogubno - kaže Grgur.

S druge strane, njegova koleginica Maja Vujović veruje da je otpuštanje radnika sa posla - neminovnost.

- Obe su branše dovedene u pitanje. Vlasnici ugostiteljskih objekata nemaju prihoda, a samim tim i mi ispaštamo. Očekujem da će se svi ovi problemi oko virusa korona odraziti na naš posao i da će možda biti otpuštanja radnika, što ne bi bilo dobro - ocenjuje Vujovićeva.

Pero Miljanić, vlasnik tri ugostiteljska objekta u Nikšiću, ima oko 30 zaposlenih, ne krije brigu zbog novih mera NKT-a.

- Gledamo redove ispred banaka, gužve u teretanama i trgovinskim centrima, kladionicama i svi rade. Mi, ugostitelji, smo najpogođeniji ovim merama. U Nikšiću je oko dvesta ugostiteljskih objekata i njihovim zatvaranjem nisu u pitanje dovedeni samo njihovi vlasnici nego i porodice zaposlenih. Ovo su mere koje su donesene jednostrano bez ikakve konsultacije sa nama - ukazuje Miljanić, poručujući da svi objekti na teritoriji ove opštine mogu da rade uz poštovanje mera NKT-a.

ODLOŽITI OTVARANjE ŠKOLA

POMOĆNIK direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić, govoreći o situaciji u Nikšiću je rekao da bi u ovom gradu otvaranje škola 1. oktobra predstavljalo epidemilološki rizik.

- U Nikšiću sa otvaranjem škola treba sačekati - poručio je Begić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!