MILO DAJE MANDAT ZA 30 DANA: Zahtev da Zdravko Krivokapić bude mandatar vlade upućen predsedniku Crne Gore

V. KADIĆ - B. DABIĆ

25. 09. 2020. u 09:00

ZAHTEV svih poslanika nove parlamentarne većine da mandatar za sastav nove vlade bude nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić upućen je predsedniku Milu Đukanoviću. Potpis na ovaj dokument stavio je 41 poslanik koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na belo".

МИЛО ДАЈЕ МАНДАТ ЗА 30 ДАНА: Захтев да Здравко Кривокапић буде мандатар владе упућен председнику Црне Горе

Foto Mitropolija CP

U kabinetu šefa države agenciji Mina rečeno je da će Đukanović predložiti mandatara za sastav vlade do 23. oktobra.

- Predsednik će, shodno Ustavom utvrđenim nedležnostima, obaviti predviđene procedure i predložiti mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine - kazali su iz kabineta.

Uobičajena je praksa da šef države poziva partije na konsultacije, nakon čega predlaže mandatara, koji je do sada uvek bio iz redova Demokratske partije socijalista. Da bi se uštedelo vreme nova parlamentarna većina je unapred spremila predlog koji je u formi zahteva uputila Đukanoviću.

Kandidat za mandatara Zdravko Krivokapić najavljuje konsultacije za sastav njegovog kabineta. Glavni ciljevi će biti izlaz iz ekonomske krize, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije...

ČESTITKA UN ALEKSI BEČIĆU

KOORDINATORKA UN u Crnoj Gori Daniela Gašparikova čestitala je Aleksi Bečiću izbor na mesto predsednika Skupštine Crne Gore.

- Ujedinjene nacije rade u partnerstvu sa institucijama i narodom Crne Gore kako bi podržale zemlju u unapređivanju nacionalnih razvojnih prioriteta, u skladu sa Agendom za održivi razvoj do 2030. U njenim obavezama u pogledu ljudskih prava - poručila je Gašparikova.

Poslanik Demokratskog fronta Marko Kovačević saopštio je juče da su dileme oko toga da li je bilo komunikacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori postojale samo u medijima, ali i da DF ima korektan i partnerski odnos sa Vučićem.

- DF nikada nije imao dilemu da bi naš nosilac liste trebalo da bude mandatar. Dilema je bilo oko predsednika Skupštine, ali smo došli do svima prihvatljivog predloga, pa je izabran Aleksa Bečić. Mi kao srpski političari u Crnoj Gori imamo komunikaciju sa državom Srbijom i predsednikom, ali ne oko pitanja ko će zauzeti koju funkciju. Sa Vučićem imamo korektan i partnerski odnos, ali ne i neke tajne odnose - izjavio je Kovačević.

On je rekao i da niko više građane Crne Gore neće plašiti Srbijom, kao i da će dve države imati neuporedivo bolje odnose.

Juče je Budva, nakon lokalnih izbora 30. avgusta, konstituisala novu, staru, vlast. Kandidat za predsednika i nosilac liste "Za budućnost Budve" Marko Bato Carević, većinom glasova odbornika izabran je za predsednika Opštine.

- Ovo je bio svojevrsni referendum na kojem smo birali između diktature, zarobljenih institucija i interesa nekolicine i slobode, demokratije i vladavine prava - poručio je Carević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)