POSLEDNJI TRZAJI VLASTI DPS-a: Žurili su da uhlebe kadrove, pred izbore zaposlili stotine ljudi u javnom sektoru

V. KADIĆ

19. 09. 2020. u 09:28

DOK timovi tri koalicije nastavljaju da pregovaraju o budućim modalitetima vlasti i ceo tok odvija se planiranom dinamikom, istraživači "Instituta alternativa" osvrnuli su se na ponašanje odlazeće garniture sa vlasti dva meseca uoči izbora.

ПОСЛЕДЊИ ТРЗАЈИ ВЛАСТИ ДПС-а: Журили су да ухлебе кадрове, пред изборе запослили стотине људи у јавном сектору

Foto: RTCG.me

Otkrili su da je u javnom sektoru, za ovaj kratak period, zaposleno više stotina osoba!

Kako se odlazeća vladajuća garnitura ponašala u vremenu od raspisivanja izbora 20. juna pa do njihovog održavanja 30.avgusta, govori podatak da je u tom terminu u javnom sektoru zaposleno 788 osoba. To je učinjeno uglavnom putem raspisivanja oglasa i to za poslove na određeno vreme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima za period od jednog do 12 meseci.

Po istom osnovu primljeno je i više od 20 osoba zbog, kako se navodi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, obezbeđivanja redovnog procesa rada.

Šćepanović pristupio PCG

NIKŠIĆANIN Miloje Šćepanović, koji je posle 23 godine rada u policiji dao otkaz jer nije hteo da učestvuje u policijskoj "akciji protiv građana" učesnika u litijama, pristupio je stranci Prava Crna Gora. Iz te stranke su saopštili da je Šćepanović "u najtežim momentima stao na stranu istine i pravde, na stranu naroda. Odbio je da izvrši naredbu režimskog aparata usmerenu protiv naroda koji je stao na branik svetinja, umesto pendreka u svoje ruke uzeo je krst i na taj način postao jedan od simbola borbe za slobodnu Crnu Goru, zbog čega je i dobio orden od Mitropolita Amfilohija", stoji u saopštenju Prave.

Istraživač "Instituta alternativa" Milena Muk istakla je da se sklapanjem ugovora o privremenim i povremenim poslovima za aranžmane koji predstavljaju stalnu potrebu, krši zakon. Izveštaj ASK-a pokazuje da je nešto više od dvesta zaposlenih stupilo u radni odnos na neodređeno vreme u više ministarstava, škola, fakulteta, domova zdravlja, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima širom Crne Gore. Većini direktora domova zdravlja i opštih bolnica nekoliko dana nakon izbora produženi su mandati na još četiri godine i to bez sprovođenja javnog konkursa, a uz blagoslov, odlazećeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića.

Inače, novi saziv parlamenta biće overen u sredu 23. septembra, a tog dana izabraće i predsednika Skupštine, njegove saradnike. U okviru razgovora koji se odvijaju u demokratskoj atmosferi ostalo je neizvesno da li buduća izvršna vlast treba da bude naslonjena na eksperte ili političare. Gotovo je sigurno da će mandatar biti Zdravko Krivokapić, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore".

- Smatram da u Vladi moraju u određenom broju biti zastupljeni i političari koji su dobili mandat od građana da se bore za njihove interese, bilo to u Skupštini, na ulici ili u Vladi. Dakle, navijam za opciju "pola-pola" kako bi se iskoristili maksimalni kapaciteti ljudskih resursa kojima nova vlast raspolaže u ovom trenutku - kaže, za "Novosti", Vladislav Dajković, politički analitičar, verujući da će se nova Vlada formirati do kraja oktobra, a možda čak i pre toga jer je svima u interesu da do toga dođe što pre, kako bi se suzio Đukanovićev manevarski prostor.

Govoreći o rasporedu, najprirodnije bi bilo da, shodno procentima, koalicija "Za budućnost Crne Gore" dobije mesto premijera, smatra Dajković.

- Bečićeva lista da dobije poziciju predsednika Skupštine, a platforma "Crno na bijelo", recimo, ministra spoljnih poslova, imajući u vidu da su više puta isticali da im ta pozicija omogućava produbljivanje saradnje sa NATO i drugim inostranim adresama - rekao je Dajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)