MILO SPREMA PRLJAV POTEZ? Ovo su svi scenariji kojima Đukanović pokušava da se vrati na vlast

Novosti online

12. 09. 2020. u 20:28

U PONEDELjAK 14. septembra državna izborna komisija konačno bi trebalo da proglasi rezultate izbora održanih pre skoro dve nedelje.

МИЛО СПРЕМА ПРЉАВ ПОТЕЗ? Ово су сви сценарији којима Ђукановић покушава да се врати на власт

Foto AP

Još u Crnoj Gori, režim Mila Đukanovića, mogao bi da servira par iznenađenja sa ciljem da minira formiranje nove vlade u kojoj nema DPS-a. U pokušaju da ostane na vlasti jedan od scenarija je proglašenje vanrednog stanja zbog "naglog skoka slučajeva Kovida".

U ponedeljak 14. septembra državna izborna komisija konačno bi trebalo da proglasi rezultate izbora održanih pre skoro dve nedelje. Izbori se ponavljaju u jednoj jedinici koja ne može nikako uticati na izborni rezultat, niti bilo šta promeniti. Jasno je, ovo ponovljeno glasanje je kupovina vremena. A vreme ide u prilog Đukanoviću.

Tako je bilo dovoljno vremena i pre nego što su došli na vlast, da se opozicija prozove za "izneverena obećanja". Time je otvoren ogroman prostor za političke mahinacije u situaciji gde je odnos između pobednika i poraženih 41 prema 40 (u slučaju da SDP priđe koaliciji oko DPS). Na koalicionom sporazumu tri opozicione opcije, u kome nema povlačenja priznanja Kosova, zaigrali su mnogi i oni koji su se javno oglasili, ali i oni kojih nema u javnosti po tom pitanju. Time je dodatno, svesno, potpiren narod iz litija koji je mesecima uz "ne damo svetinje", "Milo lopove" bukvalno klicao Kosovu I Metohiji.

PRAVA POBEDA

Suviše jednostavno objašnjenje je "pojedini sebi dižu cenu" te da je sve zbog pozicija u budućoj vladi.

Međutim, ako se vratimo u realnost i to bez emocija, prava pobeda opozicije nad Milom Đukanovićem je upravo sporazum koalicije. Tri partije sporazumom, koji je baš morao takav da bude, osigurala je ulazak srpskih opcija u institucije Crne Gore. Dobila je podršku Zapada koju je do sada neprikosnoveno imao Đukanović i bez koje im ne bi pomogli ni izborni rezultati. Sporazum je preveden na engleski i, ne slučajno, nemački.

Oni koji su zaigrali na emocije naroda javno i nejavno nijednog trenutka nisu rekli da je upravo u vreme objave sporazuma, po Zakonu o slobodi veroispovesti zbog kog se i izašlo na ulice, SPC odnosno Mitropolija, trebalo da se registruje. Pre nekoliko dana, tačnije 9. septembra Mitropolija je trebalo da bude u istoj ravni sa Dedejićevom cpc.

Ništa od toga se nije dogodilo i to jeste prvo ispunjeno obećanje – zbog kog se i izašlo na ulice.

ŠTA RADI MILO?

Šta radi Milo svih ovih dana? Ako je suditi po crnogorskim forumima rasprodaje imovinu. Ovu malo verovatnu verziju, oni bolje upućeni drugačije tumače.

- Sređuju se papiri. Koliko je za sada poznato najviše je "posla" u PIO fondu. Tamo je bilo najviše mahinacija - kaže osoba uključena u formiranje buduće ekspertske Vlade.

Međutim, šta se zapravo dešava? Zašto su napadnuti lideri opozicije? Zašto se stvara utisak i deluje u javnosti da nešto ne štima?

Prema saznanjima osim konstantnog pokušaja Đukanovića da ipak ‘osvoji’ vlast, u toku su pritisci da u buduću vlast uđe deo DPS. Taj deo stranke i njeni predstavnici se opisuju kao "zdravo tkivo" dosadašnjeg režima. Ali i sa dovoljnim kapacitetom da se Đukanoviću i ostalima osigura mirna penzija.

Ovo je i jedan od scenarija na koji Đukanović igra. Po ovom modelu formirala bi se takozvana manjinska vlada - DPS ili neukaljani deo DPS, manjine i takozvani "spavači" iz opozicionih opcija.

Tako da borba trojne koalicije i dalje traje i to na nekoliko frontova.

KEC U RUKAVU?

Šta sve Đukanović, kao predsednik Crne Gore sa još uvek svojim ljudima u institucijama ima u rukavu?

Poslednjih dana, posebno posle mitinga dosadašnjeg režima na kome odziv nije bio očekivan, otpočelo je poigravanje Koronom, odnosno brojem zaraženih. Crna Gora je od perioda kada je vlast objavljivala najmanje zaraženih u regionu, stigla do svakog trećeg bolesnog. Prema sudu upućenih, fingiraju se brojevi kako bi se omogućili uslovi za proglašenje vanrednog stanja kao jednog od scenarija za Đukanovićevo preživljavanje.

Tada se sve razvlači, otvara mnogo prostora, ali i minira buduća vlada kojoj zakonski rok ističe u rasponu od 90 dana. Iako bi ovo bilo klasično prekrajanje volje građana, posredi je scenario koji niko ne odbacuje.

- Epidemiološka situacija je zabrinjavajuća i poražavajuć je podatak da Crna Gora sa 1.451 aktivnim slučajem na 100.000 je prva u regionu - izjavila je direktorka Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore Božidarka Rakočević.

MODEL OBARANjA VLADE

Niko ne isključuje ni model "obaranja vlade" do kog se dolazi uskraćivanjem podrške, odnosno sadašnja trojna koalicija bi ostala bez onog jednog glasa iznad 40. Za ovu varijantu dovoljno je da neko od poslanika trojne koalicije, po ulasku u parlament, ne potpiše sporazum koji su usaglasili lideri.

Može se nagađati šta bi mogao da bude razlog za nepotpisivanje: od neslaganja sa Sporazumom preko novca ili zadovoljavanja interesa iz miljea koji nemaju veze sa politikom. Međutim, ono što je gotovo izvesno već sada, "taj" bi bio proglašen izdajnikom i u uzavreloj Crnoj Gori opevan i ne samo u guslama.

I u ovoj varijanti se igra na takozvane spavače u redovima opozicije. Međutim, malo ko pominje da spavače u drugom, suparničkom taboru nema samo DPS. Podjednako za takvu trku, adute ima i trojna koalicija.

Konačni rezultati izbora biće u ponedeljak. Možda ni tu ne bude kraj. Uvek može da se podnese žalba i na ponovljene izbore.

CRBA GORA - KIM

Zakon o slobodi veroispovesti zbog kog je i krenuo bunt u Crnoj Gori trebalo je da bude preslikan i u Prištini. Da je otpočela njegova primena, privremenim institucijama na KiM, za usvajanje i sporovođenje bilo bi dovoljno da je već primenjen u praksi. Najavom njegovog revidiranja i suštinskih izmena, oduzeta je mogućnost lagodne primene i preslikavanja na Kosovu.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba