KOLIKE SU BILE ISPLATE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI U CRNOJ GORI: Krše zakon, transakcije pod velom tajne

V.K.

05. 09. 2020. u 14:14

UPRKOS zakonskoj obavezi da svoju potrošnju u predizborom periodu učini javnom, Ministarstvo sporta je, samo tokom juna i jula, prikrilo čak 136 transakcija vrednih blizu 100.000 evra!

КОЛИКЕ СУ БИЛЕ ИСПЛАТЕ У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Крше закон, трансакције под велом тајне

Foto Vlada CG

Podaci Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pokazuju da su sličnu praksu imali i ministarstva ekonomije i kulture. Zakon o finansiranju političkih partija obavezuje sve budžetske korisnike da tokom predizborne kampanje učine javnom svoju potrošnju, te da na svojim internet stranicama objave analitičke kartice kako bi se izbegle sumnje da se državna sredstva zloupotrebljavaju u političke svrhe, navode iz MANS-a, podsećajući da je Ministarstvo sporta izostavilo više isplata, ukupne vrednosti od oko 100.000 evra.

- To potvrđuju zvanični podaci Ministarstva finansija do kojih je došao MANS, iz kojih se vidi da je Ministarstvo sporta od početka predizborne kampanje imalo čak 136 pojedinačnih transakcija koje nije prikazalo u svojim analitičkim karticama. Sve ove isplate su izvršene za samo tri dana i to 30. juna, 1. jula i 30. jula i to sa budžetske linije "ostali transferi pojedincima" - navodi Dejan Milovac. - Sličnu praksu zabeležili smo i kod Ministarstva kulture.

Analiza njihovih finansija je pokazala da je ova institucija u svojim analitičkim karticama prikrila isplate sa budžetske linije "ostale naknade" u iznosu od 15.000 evra, dodaje Milovac.

- Sve ove isplate su realizovane 10. avgusta. Istog dana Ministarstvo je sa budžetske linije "izrada projekta" ispratilo još 20.000 evra kroz nekoliko neregistrovanih transakcija.

Iz ove nevladine organizacije ukazuju da je i Ministarstvo ekonomije 27. jula obavilo oko 40 transakcija koje se ne nalaze u zvaničnim podacima.

Foto MANS

Dejan Milovac


Prikrivanjem podataka o stvarnoj potrošnji, ove institucije su prekršile Zakon o finansiranju političkih partija, te su stvorile dodatan prostor za sumnju da se u ovim slučajevima radi o zloupotrebi državnih fondova u izborne svrhe, ističe se u dokumentu Istraživačkog centra MANS-a.
 
NETAČNI PODACI

AGENCIJA za zaštitu životne sredine i Uprava za inspekcijske poslove su takođe prikazivali netačne podatke o potrošnji. Uprava za inspekcijski nadzor je sakrila oko 20 transakcija koje potvrđuju da je u predizbornom periodu obavila isplate po osnovu ugovora o delu, dok je Agencija imala 15 takvih isplata - ističu u MANS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!