DPS NEĆE DA PRIZNA PORAZ: Zabijaju glavu u pesak, za istorijski debakl krive crkvu i Srbe

Novosti online

02. 09. 2020. u 14:39

DEMOKRATSKA partija socijalista (DPS) je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, pre svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sednice Predsedništva.

ДПС НЕЋЕ ДА ПРИЗНА ПОРАЗ: Забијају главу у песак, за историјски дебакл криве цркву и Србе

Foto: D. Milovanović

Poručeno je da nema razgovora sa onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Konstatovano je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mera Nacionalnog koordinacionog tela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

Ocenjeno je da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti.

- Ipak, DPS je pojedinačni pobednik nedeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata - kaže se u saopštenju.

Ocenjuje se da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije kovida 19 i njenih posledica, nezabeležene propagandne kampanje iz susedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

- I otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabeleženo u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice - kaže se u saopštenju Predsedništva.

DPS se zahvaljuje svima koji su doprineli demokratičnosti izbornog procesa, posebno Članovima i simpatizerima, svim crnogorskim patriotama koji su dali glas partiji, svesni da je to glas za odbranu Crne Gore, njene suverenosti, evroatlantskog puta i multinacionalnoig sklada.

Za te vrednosti DPS je, kako se navodi, založio sav svoj politički i moralni kredibilitet u prethodnim decenijama, kada je predvodio istorijski proces obnove nezavisnosti, za šta će nastaviti beskompromisnu borbu.

- DPS ostaje nepokolebljivo na frontu odbrane nacionalnih interesa, i sve će učiniti na njegovom širenju, što će doprinositi očuvanju osnovnih društvenih vrijednosti, izgradnji građanske države vladavine prava, jačanju multietničkog sklada i ubrzanju njenog evropskog puta - kaže se u saopštenju.

Na sednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva.

- Posebno sada kad ti ciljevi, koji su ujedno i najviši nacionalni interes Crne Gore, mogu biti dovedeni u pitanje.

Navodi se da je proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti započeo izbornim danom.

- Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svetu, tako je uvijek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori - kaže se u saopštenju.

Ističe se da je DPS spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima.

Kako se navodi, to će pre svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, „jer verujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao“.

- Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj meri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrednost antifašizma i naš međunacionalni suživot - kaže se u saopštenju.

DPS je poručio da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

- Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore - poručili su iz DPS-a.

Konstatovano je da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom sviješću o istorijskoj odgovornosti.

Kako se navodi, od međunarodne zajednice očekuje se da ostane dosledna, kao što je osam meseci ćutala na besprizorno mešanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabeležen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima.

- Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog veka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu - kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će sednica Glavnog odbora biti održana u petak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

A JEL GA NAZVALA ANGELA I MAKRON

02.09.2020. 15:47

CUDNI SU OVI ZAPADNI DUSEBRIZNICI, Lukasenko osvojio 80% glasova, a oni (Angela & Makron) zovu Lukasenka da mu kazu da nije dobio izbore, dok njihov konj izgubi trku u Montenegru, a oni nista, cak ni da cestitaju pobednicima. AJD NEK NEKO KAZE DA NISU BAGRA.

Gojko

02.09.2020. 16:38

Dritan Abazović je upravo u polusatnom intervjuu Al Jazeeri Balkans,pozvao Đukanovića da u narednim mesecima da ostavku na mesto predsednika i rekao da je on prošlost.G. Abazović je očitao lekciju voditelju iz zagrebačkog studija i samoj uređivačkoj politici ove televizije.Ovakav oštar i jasan intervju odavno nisam video.

Kum

02.09.2020. 17:27

Ako je neko pomesao crkvu i politiku onda je to Don Milo. Nije SPC dovodila klovna Mirasa niti je SPC donosila diskriminirajuce zakone protiv same sebe. Licemer, demagog i lazov.

Puz

02.09.2020. 17:52

Da nisi cackao u crkvenu imovinu, ne bi se crkva ni mesala. Cackao si mecku... A o kojoj multietnicnosti pricas kad uporno trecinu svog stanovnistva tlacis, ponizavas i pretvaras u gradjane ne drugog nego treceg reda... Spinovanje ti bas i nije islo od ruke ocigledno. Proglasen si za mafijasa ne od Srbije vec od Italije i njihovog pravosudja, a oni najbolje na svetu znaju sta je mafija, pa kako Italiju ne napade da udara na suverenitet Crne Gore. Samo ti Srbija stalno kriva za nesto. Pricas o moralnosti... uh bolje da si cutao...

naranca

02.09.2020. 22:08

Vlast opija a apsolutna vlast opija apsoutno. Brate Milo dosta je bilo. Povuci se.Glas naroda glas Bogova(Vox populi vox dei). Osim ako nisi uzjahao tigra pa ne mozes jer je opasno :)